Hälsoguiden

En given produkt i sommarens semesternecessär är svalkande aloe vera-gel, som kan lindra röd och solbränd hud. Vi tar en närmare titt på växten som sedan tusentals år är känd för sin läkande effekt.


ALOE VERA ÄR en kortstammad, flerårig suckulent växt som växer i subtropiskt klimat. Namnet kommer från “aloë”, ett gammalt arabiskt namn som avser arter som använts som medicinalväxter, och “vera” som är latin och betyder äkta. Växtens välgörande egenskaper beror på att den innehåller över 200 bioaktiva ämnen som aminosyror, vitaminer, antioxidanter, mineraler, enzymer och polyfenoler.

ALOE VERA ANVÄNDES redan för tusentals år sedan av de gamla egyptierna för dess välkända läkande effekter. De stora aloe vera-bladen lagrar vatten och innehåller ett geléliknande fruktkött – slemämnen – som bildas av polysackarider som skyddar huden. Varje blad innehåller cirka 200 aktiva ämnen, däribland 18 essentiella aminosyror samt mineraler och vitaminer. Gelén består också av cirka 3 procent saponiner som är milt rengörande och garvämnen som verkar sammandragande.

VÄXTENS ANVÄNDNINGSOMRÅDEN är många. Aloe vera finns i dag i allt från hudvård till hårvård, läkemedel och drycker. Kanske är aloe vera mest känd för att ge en lugnande, svalkande känsla vid hudirritationer som rodnad, solbränna eller insektsbett. Då används den i geléform, och går snabbt in i huden. I krämprodukter har den både en skyddande och en återfuktande effekt och i sprayform går den även att använda för att fukta och fräscha upp ansiktet, fixera din make up eller återfukta håret. Aloe-familjen inkluderar 100-tals arter varav flera är utrotningshotade. Var därför noggrann med att alltid köpa produkter innehållande odlad aloe vera.