Hälsoguiden
C-vitamin

C-vitamin

Naturligt finns C-vitamin (askorbinsyra)  bland annat i grönsaker t.ex citrusfrukter, broccoli och paprika, nypon, vinbär och brysselkål. Vitamin C är en riktigt nödvändig antioxidant och har flera fördelar i kroppen. Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att minska trötthet och utmattning. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas.

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Naturligt finns C-vitamin (askorbinsyra)  bland annat i grönsaker t.ex citrusfrukter, broccoli och paprika, nypon, vinbär och brysselkål. Vitamin C är en riktigt nödvändig antioxidant och har flera fördelar i kroppen. Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att minska trötthet och utmattning. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas.

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

C vitamin är bland annat viktigt för bindvävens ämnesomsättning och stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. Det hjälper kroppen att ta upp järn ur mat och hjälper celler att försvara sig mot fria radikaler. Vissa forskare menar att höga doser av vitamin C kan ha en positiv inverkan vid förkylning; Genom att äta C vitamin i doser som är mycket högre än ens RDI kan antalet sjukdagar minska.


Hur får vi i oss C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • Fyra stycken brysselkål

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.

C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant.


Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder.

Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin är, enligt Livsmedelsverket, 75 mg. För att täcka ditt dagsbehov av C-vitamin räcker det med De bästa källorna för C-vitamin är citrusfrukter (apelsin, citron, lime m.fl.), broccoli, blomkål, vitkål, paprika, tomat, potatis, gärna ärtor etc


Brist på C-vitamin

Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.


När ska man ta vitamin C?

För maximalt upptag kan vitamin C intas både morgon och kväll, kombinera gärna med järn då upptaget optimeras med vitamin C. Omega 3 kan tas när som helst under dagen och är även den bra att inta flera gånger på ett dygn.