Hälsoguiden

Kryddigt, sött, fräscht och blommigt; de eteriska oljorna bjuder på ett spektra av doftnoter. Här har vi låtit sammanställa ett doftlexikon så att du enkelt ska kunna hitta den doft – och de egenskaper – som du eftersöker.


Apelsinolja 

Söt och fruktig doft. Används i aromaterapi för stressreducering och har upplyftande egenskaper. I hudvård passar apelsinoljan särskilt dig med känslig hy. 


Basilika 

Kryddig doft av ört och natur. Oljan sägs ha koncentrationshöjande egenskaper och används även inom massage för att öka blodcirkulationen. 


Bergamott 

Blommig doft med inslag av citrus. Har upplyftande egenskaper och används i aromaterapi mot stress, sorg och nedstämdhet. Bra i hudvård vid akne. 


Boswelliaolja 

Doft av trä och honung. Uppskattad vid meditation och används i hudvård för alla hudtyper. Boswelliaolja har en sammandragande effekt och används mot pigmentfläckar. 


Cederolja 

Träaktig doft från cederträ. Vanlig vid meditation och för hår och hud. Används bland annat för att lindra akne, mjäll, celluliter och eksem. 


Citrongräsolja 

Uppfriskande doft av ört och citrus. Används vid aromaterapi för sina upplyftande egenskaper. Härlig att använda i skölj- eller städmedel, samt som rumsdoft. 


Citronolja 

Fräsch citrusdoft. Används i både aromaterapi, parfym och städmedel. 


Eukalyptusolja 

Frisk doft som drar mot mint. En allsidig olja som använts mycket mot hals-/förkylningsbesvär, men även i insektsavvisande produkter. 


Grapefruktolja 

Frisk och söt citrusdoft. Används ofta i parfymer, samt som smak och doft till cerat och andra skönhetsprodukter. 


Geraniumolja 

Blommig doft som påminner om ros. Bra för hormonell balans och fet hy. Används ofta i anti age-produkter. 


Jasminolja 

Söt doft av jasmin. Populär olja för att skapa romantik och passion, samt för att balansera kroppens feminina energier. Bra i hudvård. 


Kanelolja 

Kryddig och tyngre doft som ofta används som basnot i parfym. Används också i aromaterapi för sin avslappande effekt, samt som ett afrodisiakum då den kan ha lusthöjande effekt. Kanel ska doseras sparsamt i hudvård. 


Lavendelolja 

Naturlig och blommig doft. Storsäljare och en mycket allsidig olja. Kan lindra smärta vid småsår och har en lugnande effekt på både kropp och själ. Populär i hudvård, sköljmedel och aromaterapi. 


Mandarinolja 

Fruktig och mild citrusdoft. Piggar upp humöret och tar fram barnet inom dig. Mandarinoljan är populär i hudvård då den sägs minska ärr och rynkor. 


Patchouliolja 

En träaktig, kryddig doft. Populär vid meditation och sägs vara både grundande och lusthöjande. Bra för känslig hy då den inte innehåller några allergener. 


Pepparmintolja 

Frisk doft. Energigivande och uppiggande. Har en kylande effekt och används ofta vid insektsbett och eksem. 


Ravensaraolja 

Söt, frisk doft med inslag av citrus och lakrits. Luftrenande och mentalt stärkande. Har även en avslappande effekt och används ofta i sovrum. 


Rosmarinolja 

Örtig doft. Hjälper till att stärka kroppen och ger mer energi. Används ofta i aromaterapi för att stärka minne och minska stress. Populär i hårvård för att öka glans. OBS! Rosmarin bör ej användas av personer med högt blodtryck. 


Rödcederolja 

Har en mörkröd färg och en doft av träolja. Används mot skadedjur. OBS! Är giftig och bör ej användas nära barn eller djur. 


Sandelträ 

Djup, fyllig och exklusiv doft. Används i aromaterapi för att motverka nedstämdhet, samt som ett afrodisiakum. Mycket populär i hudvård, då den passar alla hudtyper och lindrar känslig hy. 


Tallbarrsolja 

Uppfriskande och söt doft. Särskilt populär i bad och bastu, samt i hygienprodukter och rengöringsmedel. 


Tea tree-olja 

Doftar väl av krydda och muskotnöt. En allsidig olja med många egenskaper. Används bland annat i städprodukter och hudvård. 


Timjanolja 

Örtig doft av timjan. Används både i aromaterapi och hudvård, exempelvis i skäggolja. 


Vaniljolja 

Kraftig vaniljdoft. Passar bra som rumsparfym och i hudvård. 


Ylang Ylang-olja 

Blommig doft som påminner om hägg och syrener. En lugnande doft som är känd för att skapa frid. Passar alla hudtyper. OBS! Doseras sparsamt.