Hälsoguiden
Sara Dahlström

Sara Dahlström

Hon är chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness, har över 38 000 följare på Instagram och sprider träningsglädje och kroppspositivism genom sin prisade blogg Fitnessfeministen. Sara Dahlström är fightern som övervunnit cancer, kroppskomplex och fördomar. Nu vill hon få andra att älska sig själva och sina kroppar – oavsett hur de ser ut.

Läs mer

Varken en hjärntumör på hypofysen, tuff livslång medicinering eller svidande kroppskritik har stoppat Sara Dahlström. Förra året blev hon Årets Nätängel, ett pris som går till någon som sprider kärlek och motverkar hat på internet. Hon vann även träningsvärldens utmärkelse Guldhjärtat som Årets Sociala Medieinfluencer. Två priser som betydde mycket:

– Det var inte bara en seger för mig, utan för alla oss som vill spräcka den där ytliga, trångsynta bubblan som träningsvärlden ibland är. Som har känt att vi inte riktigt passat in. Som vet att träning och hälsa inte handlar om hur du ser ut, säger Sara.

Något som hon själv fick lära sig den hårda vägen. För sju år sedan började Sara, som dansade både balett, jazz och modern dans på gymnasiet, plötsligt se suddigt.

– Jag sökte hjälp, men fick höra att det bara var migrän, berättar Sara.


Hjärntumör på hypofysen

När hennes symptom till slut togs på allvar upptäcktes att Sara hade en hjärntumör på hypofysen, den del av hjärnan som styr alla hormoner. Eftersom tumören tryckte på synnerven opererades Sara redan dagen därpå.

– När jag vaknade upp hade jag ingen normal hormonproduktion över huvud taget. Sedan dess måste jag ta tillväxthormon, könshormon, sköldkörtelhormon och kortison.

Sara måste äta över 20 mediciner och ge sig själv en spruta varje dag, för resten av sitt liv. För trots att tumören i stort är borta så finns sjukdo- men kvar. Fortfarande röntgas hon för att se att cancern inte kommit tillbaka.

– Sjukdomen gör mig trött, och går jag två dagar utan kortison dör jag. Medicinerna ger också biverkningar, viktuppgång är en av dem.

Den tidigare så smala dansaren Sara kände snart inte igen sig i spegeln.

– Jag gjorde allt jag kunde för att gå ner i vikt, jag trodde det var det jag var tvungen att göra.

I flera år gick livet ut på att räkna kalorier för att bli smal igen. Sara tränade enbart för att bränna fett och levde på futtiga 700 kalorier om dagen. Hon gick på spinning och körde minst en timme crosstrainer eller löpband varje dag – och hon hatade varje minut. Ändå hände inte mycket på vågen.
– Jag grät när jag tänkte på att jag måste fortsätta med en strikt diet och urtråkig träning för resten av mitt liv, säger Sara.


Ett styrkepass fick allt att vända.

– Jag testade kettlebells eftersom jag hört att det skulle bränna kalorier – och upptäckte att man kan bränna utan att ha supertråkigt på en crosstrainer. Snart började Sara även träna crossfit och hennes passion för tuff träning med skivstänger och fria vikter växte.

– Att jag började lyfta tunga vikter förändrade allt för mig. I stället för att fokusera på kaloriförbränning låg fokus på att bli starkare, klara mer i knäböj, marklyft och bänkpress.


Lyfter stenar och drar bilar

I dag tävlar Sara i styrkelyft och Strongwoman, en gren där man lyfter stenar, bär vikter, välter däck och drar bilar. Det handlar inte längre om hur kroppen ser ut utan vad den klarar av.

– Innan var jag bra på dansen, jag behövde hitta något nytt att vara bra på som funkade med min kropp. Det var först när jag började lyfta tungt som jag började acceptera mig själv och att jag aldrig kommer att vara smal. Jag insåg att kroppen har ett annat syfte än att se ut på ett visst sätt.


Saras väg mot acceptans av sin nya kropp har varit en sjuårig resa från pinnsmal dansare till kraftig träningsikon. På vägen var hon nära att helt bränna ut sig. För trots operation och tuff cancerbehandling fortsatte hon sin dansinriktning på gymnasiet och började sedan läsa journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet. Hon checkade av alla boxar på ”duktig flicka-listan”.


– Jag pluggade heltid, jobbade på lokaltidningen, tränade crossfit och åt jättelite för att gå ner i vikt... Jag var allmänt nere och började ofta gråta utan anledning. Kroppen sa ifrån och Sara tog ett sabbatsår – men passade samtidigt på att utbilda sig till PT. Drömmen var att en dag jobba på en träningstidning.


"Jag är tjock och skäms inte för det"

Och drömmar slår in – om man kämpar för dem. Sara tog examen på fredagen och började jobba på träningstidningen Hälsa & Fitness på måndagen. I höstas blev hon chefredaktör med målsättningen att producera en träningstidning helt utan ångestframkallande vikthets. Men att få in era olika kroppstyper i en träningstidning är inget som händer över en natt. Nu vill hon slipa bort den negativa klangen ordet ”tjock” har.


– Jag är tjock och jag skäms inte för det. Jag vågar lägga upp bikinibilder, jag dansar och gör sådant som man kanske inte är van vid att folk som inte ser ut som normen gör. I dag är Sara en av kroppspositivismens främsta förespråkare. Hon driver den framgångsrika bloggen Fitnessfeministen, har över 38 000 följare från hela Norden på Instagram, och har uppmärksammats och prisats för sin kamp mot det kvinnliga kroppsidealet.


– För mig handlar det om att man ska fokusera på det positiva med kroppen och sluta tänka på allt som inte är som man vill. Fokusera mer på vad kroppen är bra på, vad den gör och kan åstadkomma, mindre på hur den ser ut. För det är inte vikten som definierar dig som person. Jag behöver inte vara skitsnygg – jag är jättebra ändå!

Det är tydligt att hennes budskap om acceptans och kärlek till sig själv behövs.


– Jag får varje dag meddelanden från kvinnor som har vågat ha på sig bikini på stranden, tränat på gymmet för första gången eller bara haft på sig shorts på grund av mig, säger hon.


Måste sluta blanda ihop hälsa med utseende

Idag har hon ett mer avslappnat förhållande till mat och träning. Men laga mat är inte Saras grej.


– Det kokar över bara jag kokar pasta. Men eftersom jag tränar mycket är utmaningen att få i mig tillräckligt mycket protein.

Fanatiska förbud och pekpinnar går bort.


– Om man aktivt undviker något så blir man bara mer sugen på det. Jag kan ta en chokladruta vilken dag som helst, sen är jag nöjd. Men om man bara får äta choklad på lördag så måste man ju verkligen passa på att göra det!


Sara menar att vi måste sluta prata om dieter och viktnedgång framför barn – och vi måste sluta blanda ihop hälsa med utseende och träning med vikt, ett misstag många gör. Vad är ditt tips till alla som har bikiniångest?

– Använd din kropp till något! Det behöver inte vara att lyfta vikter, dansa eller springa. Gör något som gör att du uppskattar din kropp. Din kropp är inte bara till för att vara snygg utan den kan också vara bra på andra sätt. I grunden handlar det om att älska, acceptera och respektera sig själv. Och stå upp för det.

Ett budskap som också varit högaktuellt under höstens våg av Me Too-upprop. På sin blogg Fitnessfeministen lyfte Sara fram vittnesmål från tjejer inom träningsvärlden – allt från kränkande kommentarer till sexuella trakasserier.


– Kvinnor lägger ofta skulden på sig själva, tror att det beror på dem och hur de klär sig. Den gemensamma nämnaren är att dessa kvinnor börjar undvika särskilda delar av gymmet, byter gym eller slutar träna helt.


Sara förespråkar även en rensning i sociala medier.

– Sluta följa alla som inte får dig att må hundra procent bra. Var självisk på dina sociala medier! Om någon ger dig dåligt samvete så ta bort dem från ditt flöde. Det finns många ångestframkallande konton. Leta reda på de som är kroppspositiva i stället!



TEXT: SOFIA ZETTERMAN