Hälsoguiden

Därför behöver vi D-vitamin

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr det skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden. Då är det viktigt att se till att äta livsmedel som innehåller D-vitamin och ibland behövs även extra tillskott för att stötta immunsystemet, hormonproduktionen och skeletthälsan!

Läs mer

Välkommen till den mörka sidan.

Den 23 september är det höstdagjämning och soltimmarna blir allt färre för oss här i Norden. Det innebär att det nu och ett halvår framöver är ännu viktigare att se till att kroppen får i sig tillräckligt med D-vitamin.


6 anledningar att äta vitamin D

1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.

2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.

3. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.

4. D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion.

5. D-vitaminbrist associeras ofta med trötthet och nedstämdhet.

6. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.


Så får vi i oss D-vitamin


Via solens strålar tillverkar kroppen D-vitamin själv när huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B, vilket gör D-vitamin unikt bland vitaminer. Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen 30 minuter om dagen för att kroppen själv ska kunna producera tillräcklig mängd D-vitamin. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar tillräckligt starka, när vi dessutom klär oss heltäckande mot kyla, för att vi ska kunna bilda D-vitamin själva. Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, så är det egentligen bara under tidsperioden april/maj till augusti/september när solen är som starkast som vi kan tillverka vårt eget D-vitamin i tillräckligt höga doser. Man kan säga att alla månader som innehåller bokstaven ”r”, är de månader vi behöver se till att få i oss tillräckligt med D-vitamin. 


D vitamin

Via kosten får vi i oss D-vitamin främst genom fet fisk som lax, sill och makrill samt i ägg, kött och D-vitaminberikade mejeriprodukter som mjölk och matfett. Dessutom hittar vi D-vitamin i matsvamp som exempelvis karljohan och kantareller.

I snitt får vi i oss ca 7 mikrogram D-vitamin per dag genom normal kost, men det är svårt att komma upp i vårt dagliga behov av D-vitamin som är mellan 10–20 mikrogram. Dessutom försvinner den lagrade mängden D-vitamin i kroppen med tiden och därför kan man behöva komplettera med ett kosttillskott under det mörka halvåret.

Glöm inte att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet som kosttillskott eller från livsmedel för att det ska tas upp av kroppen. I många kosttillskott är vitaminet redan upplöst i olja. Hos oss hittar du D-vitamin i form av tillskott, samt allt annat du behöver för att stötta energin och ta hand om dig i höst.

Välkommen till lifebutiken.se eller din närmaste Life-butik.  


Olika former av D-vitamin

De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2:

D3 = det vitamin som bildas i huden av solljus, men kan även fås via kosten som ägg, fisk, kött, mjölk och matfett.

D2 = kan endast fås via kosten, främst från svampar samt vissa alger.

Forskning om D-vitamin

På senare år har forskarna upptäckt starka kopplingar mellan D-vitamin och vår hälsa, där man exempelvis sett att tillskott av D-vitamin kan ge ett visst skydd mot luftvägsinfektioner*. Brist på D-vitamin kan orsaka trötthet och nedstämdhet, och vitaminet bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion, stark benstomme och starka tänder, samt normala kalciumnivåer i blodet.


*Källa: https://nyheter.ki.se

Solskensvitamin i kapselform

Storsäljaren Life D-vitamin innehåller hela 100 mcg D-vitamin per kapsel, är lätta att svälja och räcker i 3 månader. Upplöst i olivolja för bästa upptag i kroppen.

Köp D-vitamin i kapsleform
Life Exclusive D-vitamin

D-vitamin Tuggtabletter

En god och tuggbar D-vitamin som passar både vuxna och barn från 3 år. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.

Köp D-vitamin som tuggtablett
Life Exclusive Tuggtabletter

Daglig rekommendation av D-vitamin

Det är främst under vinterhalvåret som behovet av D-vitamin genom kosten ökar. Visste du att vi i Sverige får i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin per dag i snitt med en normal kost.


Av Livsmedelsverket rekommenderad daglig mängd D-vitamin:

· 10 mcg för barn och vuxna

· 10 mcg för gravida och ammande

· 20 mcg för personer över 75 år och de med begränsad solexponering

Du kan behöva extra D-vitamin om du:

· Inte äter livsmedel som innehåller D-vitamin (berikade mejeriprodukter, äggula, kantareller, fet fisk och kött).

· Inte exponerar huden för direkt solljus. Solskydd och täckande kläder gör att vi inte kan tillverka D-vitamin via huden.

· Har mycket melanin i huden. Eftersom stora mängder melanin i huden skärmar av solstrålningen, ökar mörk hud risken för brist på vitamin D.

· Är över 75 år. Detta eftersom huden hos äldre personer är tunnare och inte längre har samma förmåga att bilda vitaminet i lika stor grad som tidigare.


Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Vitamin D