Nordens ledande hälsokedja
Prata hälsa med oss
Fri frakt vid köp över 299kr
Därför behöver vi D-vitamin

Därför behöver vi D-vitamin

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr de skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr de skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden. Då är det viktigt att se till att äta livsmedel som innehåller D-vitamin och Ibland behövs även extra tillskott för att stötta immunsystemet, hormonhälsan samt benhälsan!


6 anledningar att äta vitamin D

  1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.
  3. D-vitaminbrist associeras ofta med trötthet och nedstämdhet.
  4. Vitamin D bidrar till normal muskelfunktion.
  5. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  6. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.


Så får vi i oss D-vitamin

D-vitamin bildas i huden, när den exponeras för solbestrålning, och omvandlas till ett så kallat steroidhormon som styr flera processer i kroppen. Vi kan också få i oss D-vitamin via kosten (fet fisk men även ägg och kött). Den som har svårt att få i sig D-vitamin via kosten kan behöva komplettera med ett kosttillskott.D-vitamin från solen

Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen 30 minuter om dagen för att kroppen ska producera tillräckliga mängder D-vitamin. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar tillräckligt starka för att vi ska kunna bilda D-vitamin själva. Eftersom kroppen bara kan lagra vitaminet i några månader är det viktigt att äta livsmedel som innehåller D-vitamin samt komplettera med kosttillskott.Forskning om D-vitamin

Att D-vitamin är viktigt för oss är inget nytt, men det är först på senare år som forskare över hela världen har upptäckt ett antal uppseendeväckande kopplingar mellan D-vitamin och hälsa.

– På grund av allt detta nya trycks vetenskapliga artiklar i ett accelererande tempo. Även för mig som arbetar dagligen med D-vitaminforskning så är det svårt att hänga med, säger Moan.

Han säger att vi i dag upplever en ökning av D-vitaminbrist i Norden. Särskilt bland invandrare med mörk hud och de som av religiösa skäl vill täcka sig. Att vi äter mindre fet fisk och håller oss mer inomhus, kanske i rädsla för hudcancer, kan också vara bidragande, menar han.D-vitamin är inte som andra vitaminer

D-vitamin är unikt bland vitaminerna på grund av att kroppen tillverkar det själv när huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B. Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i egentligen bara under tidsperoiden april/maj till augusti/september när solen är som starkast som vi kan tillverka vårt eget D-vitamin i tillräckligt höga doser. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet som kosttillskott eller från livsmedel för att det ska tas upp av kroppen.


Olika former av D-vitamin

De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2. Vitamin D3 är det vitamin som bildas i huden av solljus, men det kan även fås via kosten i livsmedel som ägg, fisk, kött och vissa mejeriprodukter och berikade margariner. Särskilt bra källor är lax, sill och makrill. Vitamin D2 kan endast fås via kosten, främst från kantareller, andra svampar samt vissa alger.


Daglig rekommendation av D-vitamin

Det är främst under vinterhalvåret som behovet av D-vitamin genom kosten ökar. Visste du att vi i Sverige får i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin per dag i snitt med en normal kost. Den svenska rekommendationen är:

  • 10 mcg för barn och vuxna
  • 10 mcg för gravida och ammande
  • 20 mcg för personer över 75 år och personer med begränsad solexponering.
  • Du kan behöva extra D-vitamin om du:

– Inte äter D-vitaminberikade livsmedel som äggula, kött, kantar, matfett eller fisk (främst lax, makrill och sill ).

– Inte exponerar huden för dirket solljus. Solskydd och täckande kläder gör att vi inte kan tillverka D-vitamin via huden.

– Har mycket melanin i huden. Eftersom stora mängder melanin i huden skärmar av solstrålningen, ökar mörk hud risken för brist på vitamin D.

– Är mycket överviktig (BMI över 30) eftersom vitaminet är fettlösligt och lagras i fettvävnad.

– Om du är över 75 år eftersom äldre människors hud är tunnare och inte längre har förmåga att bilda vitamin i lika stor grad som förr, samt att de kan ha en sämre diet.


Tillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.