Fri frakt vid köp över 299kr
Nordens ledande hälsokedja
Därför behöver vi D-vitamin

Därför behöver vi D-vitamin

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr det skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden. Då är det viktigt att se till att äta livsmedel som innehåller D-vitamin och ibland behövs även extra tillskott för att stötta immunsystemet, hormonproduktionen och skeletthälsan!

Widget loading...

6 anledningar att äta vitamin D

1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.

2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.

3. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.

4. D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion.

5. D-vitaminbrist associeras ofta med trötthet och nedstämdhet.

6. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.


Så får vi i oss D-vitamin


Via solens strålar tillverkar kroppen D-vitamin själv när huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B, vilket gör D-vitamin unikt bland vitaminer. Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen 30 minuter om dagen för att kroppen själv ska kunna producera tillräcklig mängd D-vitamin. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar tillräckligt starka, när vi dessutom klär oss heltäckande mot kyla, för att vi ska kunna bilda D-vitamin själva. Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, så är det egentligen bara under tidsperioden april/maj till augusti/september när solen är som starkast som vi kan tillverka vårt eget D-vitamin i tillräckligt höga doser. Man kan säga att alla månader som innehåller bokstaven ”r”, är de månader vi behöver se till att få i oss tillräckligt med D-vitamin.

D vitamin

Via kosten får vi i oss D-vitamin främst genom fet fisk som lax, sill och makrill samt i ägg, kött och D-vitaminberikade mejeriprodukter som mjölk och matfett. Dessutom hittar vi D-vitamin i matsvamp som exempelvis karljohan och kantareller.

I snitt får vi i oss ca 7 mikrogram D-vitamin per dag genom normal kost, men det är svårt att komma upp i vårt dagliga behov av D-vitamin som är mellan 10–20 mikrogram. Dessutom försvinner den lagrade mängden D-vitamin i kroppen med tiden och därför kan man behöva komplettera med ett kosttillskott under det mörka halvåret.

Glöm inte att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet som kosttillskott eller från livsmedel för att det ska tas upp av kroppen. I många kosttillskott är vitaminet redan upplöst i olja.


Olika former av D-vitamin

De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2:

D3 = det vitamin som bildas i huden av solljus, men kan även fås via kosten som ägg, fisk, kött, mjölk och matfett.

D2 = kan endast fås via kosten, främst från svampar samt vissa alger.

Widget loading...

Forskning om D-vitamin

På senare år har forskarna upptäckt starka kopplingar mellan D-vitamin och vår hälsa, där man exempelvis sett att tillskott av D-vitamin kan ge ett visst skydd mot luftvägsinfektioner*. Brist på D-vitamin kan orsaka trötthet och nedstämdhet, och vitaminet bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion, stark benstomme och starka tänder, samt normala kalciumnivåer i blodet.


*Källa: https://nyheter.ki.se

Solskensvitamin i kapselform

Storsäljaren Life D-vitamin innehåller hela 100 mcg D-vitamin per kapsel, är lätta att svälja och räcker i 3 månader. Upplöst i olivolja för bästa upptag i kroppen.

Köp D-vitamin
Life Exclusive D-vitamin

D-vitamin Tuggtabletter

En god och tuggbar D-vitamin som passar både vuxna och barn från 3 år. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.

Köp D-vitamin
Life Exclusive Tuggtabletter

Daglig rekommendation av D-vitamin

Det är främst under vinterhalvåret som behovet av D-vitamin genom kosten ökar. Visste du att vi i Sverige får i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin per dag i snitt med en normal kost.


Av Livsmedelsverket rekommenderad daglig mängd D-vitamin:

· 10 mcg för barn och vuxna

· 10 mcg för gravida och ammande

· 20 mcg för personer över 75 år och de med begränsad solexponering

Du kan behöva extra D-vitamin om du:

· Inte äter livsmedel som innehåller D-vitamin (berikade mejeriprodukter, äggula, kantareller, fet fisk och kött).

· Inte exponerar huden för direkt solljus. Solskydd och täckande kläder gör att vi inte kan tillverka D-vitamin via huden.

· Har mycket melanin i huden. Eftersom stora mängder melanin i huden skärmar av solstrålningen, ökar mörk hud risken för brist på vitamin D.

· Är över 75 år. Detta eftersom huden hos äldre personer är tunnare och inte längre har samma förmåga att bilda vitaminet i lika stor grad som tidigare.


Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Vitamin D