Hälsoguiden
Musslor

6 skäl till varför jod är viktigt

Jod är en mineral som finns naturligt i saltvattenfisk, skaldjur, musslor och mejeriprodukter. Jod är nödvändigt för vår sköldkörtel och vår kognitiva förmåga – bland mycket annat. 


Jod är ett superviktigt spårämne för vår kropp. Mest känt är kanske att jod är viktigt för vår sköldkörtel och produktionen av dess hormoner. I sköldkörteln regleras vår ämnesomsättning, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. Vår hälsa är därför beroende av att sköldkörtelhormonerna är i schack – och vi är med andra ord beroende av att få i oss jod. 


Jod för normal tillväxt hos foster    

Jod är dock viktigt för många fler funktioner än bara sköldkörteln. Mineralen bidrar också till normal nervfunktion och vår kognitiva förmåga, alltså hur vår hjärna tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. För den som är gravid är det extra viktigt att få i sig jod då jod bidrar till normal tillväxt och utveckling hos barnet i magen. 


Bordssalt med jod ofta tillräckligt

Så, hur får vi då i oss jod? Att använda bordssalt med jod – så kallat joderat salt – är ett enkelt sätt att få i sig den mängd som kroppen behöver. Jod finns också naturligt i saltvattenfisk, skaldjur och mejeriprodukter. Alger är mycket rika på jod, exempelvis algen chlorella. Om man konsumerar olika algpreparat (så som algolja, vilket är vanligt hos veganer) ska man därför vara vaksam för att inte överstiga rekommenderat dagligt intag. Läs gärna mer om just rekommenderat dagligt intag av jod på Livsmedelsverkets webbplats.


Jod för normal energiomsättning 

Om du är osäker på att du får i dig tillräckligt med jod, till exempel om du inte använder joderat salt i din matlagning, så är det en god idé att addera kosttillskott till din dagliga meny. Premium Kelp från Better You är ett gott exempel på kapslar som bidrar till normal energiomsättning, och dessutom innehåller de selen som också verkar till normal sköldkörtelfunktion.


För att sammanfatta, jod är viktigt för: 

... sköldkörtelns normala funktion.  

... normal nervfunktion.  

... vår kognitiva förmåga.  

... normal energiomsättning. 

... fostrets utveckling under graviditet.  

... att neutralisera radioaktivt jod (vid en kärnkraftsolycka, exempelvis).