Hem

A-vitamin

A-vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin har en grundläggande betydelse för utveckling och tillväxt av embryot under den tidigaste delen av graviditeten, för att fostret ska utvecklas normalt och få en normal syn.

Hem

Alla produkter

Just nu visas 5 av 5 produkter

Vitamin-A-1000x524.jpg

Varför behöver vi A-vitamin?

Först och främst är A-vitaminet relaterat till upprätthållande av normal syn i dämpad belysning. Vitamin A är också involverat i tillväxt och formationen av kroppsceller, vilka är essentiella för kroppens tillväxt. Det är speciellt nödvändigt för skelettets tillväxt. Brist på A-vitamin kan leda till skelettet upphör med att växa innan mjukvävnaden är fullt utvecklad. Lite brist på vitamin A kan ge nattblindhet och allvarlig brist ger nedsatt motståndskraft mot infektioner.

Av våra 13 kända vitaminer är A-vitamin det vitamin som forskarna upptäckte allra först. Det är ett fettlösligt vitamin som är särskilt känt för att bidra till att bibehålla normal synförmåga samt immunsystemets normala funktion.

Fyra av våra tretton kända vitaminer är fettlösliga; A-, D-, E- och K-vitamin. Det innebär att näringsämnet lagras i celler och organ istället för att utsöndras från kroppen, vilket gäller de övriga nio vattenlösliga vitaminerna. A-vitamin binder sig till fett och upptas i blodet via tarmen. Det lagras främst i levern men en del lagras också i lungor, njurar och fettvävnader. Här fungerar A-vitaminet som en vitaminreserv för kroppen.

Varför behöver vi A-vitamin?

A-vitamin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor, normal hud, synförmåga och immunförsvar. A-vitamin bidrar även till normal järnomsättning samt har en roll i celldelningsprocessen.
Det rekommenderade dagliga intaget för män är 900 mikrogram och för kvinnor 700 mikrogram. En svensk normalkost täcker dagsbehovet väl.

Bra källor till A-vitamin

A-vitaminet som finns i livsmedel från djurriket kallas retinoider, medan grönsaker och rotfrukter innehåller A-vitamin i form av karotenoider. Retinoider får vi till exempel i oss genom inälvsmat, främst lever, samt i mindre nivåer i matfett, mejeriprodukter och ägg. I Sverige är mjölk ofta berikad med vitaminet.

Betakaroten

Betakaroten är ett exempel på en karotenoid som är ett vattenlösligt förstadium av A-vitamin. Betakaroten finns rikligt i morötter, en normalstor morot innehåller cirka 3 mg. Det finns också i persilja, grönkål, spenat, mango och papaya.
I kroppen lagras ämnet i hudens fettlager. Det är först om kroppen behöver fylla på med A-vitamin som Betakaroten omvandlas till det fettlösliga vitaminet.