Hälsoguiden
Michael Mosley

Michael Mosley

För 6 år sedan uppmärksammade han periodisk fasta och fick oss alla att prata om 5:2-dieten.

Läs mer

För 6 år sedan uppmärksammade han periodisk fasta och fick oss alla att prata om 5:2-dieten. Nu berättar doktorn, författaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley hur en diet bestående av 800 kalorier om dagen kan bota typ 2-diabetes.
– Ytterligare en fördel är snabb viktnedgång, men vill man gå ner i lugnare takt – testa 5:2.Det var hans egen diabetesdiagnos som väckte Michael Mosleys intresse för hälsa. Han vägrade medicin och fokuserade istället på kost och träning. Kakor byttes mot baljväxter, fibrer och yoghurt och Michael Mosley gick ner 10 kilo och blev av med sin diabetes. Nu forskar han kring sambandet mellan vår kost och sjukdomen och menar att 80% av alla typ 2-diabetiker kan botas.


800-kaloriersdiet gav resultat

Hemligheten är att bara äta 800 kalorier om dagen, i minst åtta veckor.

– En ny studie som omfattade över 300 patienter i Storbritannien, visade att hälften av de diabetiker som gick på en 800-kaloriersdiet i upp till 12 veckor, kunde sätta ut all medicin. Var fjärde patient gick ner mer än 15 kg och har hållit sin nya vikt i över ett år. Detta slår hål på myten att det är bättre att gå ner i vikt långsamt, menar Mosley.Kör 5:2-dieten för att hålla vikten

Enligt Michael mosley är det även lättare för många att hålla dieten om de äter 800 kalorier varje dag, än att fasta enligt 5:2-dieten på enbart 500 kalorier två dagar i veckan. När du nått din målvikt kan du sedan fasa över till 5:2 för att hålla vikten. Mosley hänvisar också till nya studier som visar att det är lättare – men lika effektivt – att äta enligt en variant av 5:2-dieten där du enbart skippar kolhydraterna två dagar i rad. Även då kommer kroppen i så kallad ketos och bränner fett, men du slipper räkna kalorier.


Ditt bästa tips för att lyckas att hålla dieten?

– Skaffa en kompis att köra med så att ni kan peppa varandra. De som misslyckas är de som försöker helt själva. Folk ljuger ofta för sig själva vad gäller mat och träning.