Hälsoguiden
Annemarie Börlind

Annemarie Börlind

Annemarie Lindner är en av vår tids stora skönhetsdrottningar. Hennes hudvårdsmärke erbjuder naturliga, ekologiska hudvårdsprodukter som anpassas efter olika hudtyper.

Läs mer

Det ekologiska hudvårdsmärket Annemarie Börlind grundades för över 50 år sedan av kosmetologen Annemarie Lindner och apotekaren Hermann Börner. Tillsammans började de tillverka örtbaserade hudvårdsprodukter under namnet Börlind, som idag finns i över trettio länder.


Börlinds filosofi är att alla produkter ska stimulera och stärka hudens naturliga funktion. “Vad jag inte kan äta sätter jag inte heller på min hud” är Annemarie Lindners devis. Det betyder inte att slutprodukten är ätbar, men att hudvårdens innehåll är lika viktigt för hudens funktion som maten vi äter. Ingredienserna är alltid naturliga, och både slutprodukten och tillverkningsprocessen är certifierade av ECO-Control.Systemhudvård – vad är det?


Börlind är systemhudvård med serier för olika hudtyper. Systemhudvård innebär att du identifierar din hudtyp och din hudålder. Utifrån det väljer du din serie som på så vis blir personligt anpassad.

En serie består av rengöring, ansiktsvatten/gel/serum samt dag- och nattcrème. Dessa samverkar och förstärker effekten av varandra. Utöver det kan man addera specialprodukter, såsom serum, masker och ögoncrème specialdesignad för det känsliga området runt ögonen.


Historien om Annemarie Lindner

Annemarie Lindner älskade kryssningar. I slutet av 50-talet grundade hon det naturliga hudvårdsföretaget Börlind, och som den sanna entreprenör hon var hade hon alltid en väska med varuprover med sig som hon gav bort till sina medpassagerare.

Under en kryssningsresa 2016 somnade Annemarie Lindner in, 95 år gammal. Men hon kunde lätt misstas för 20 år yngre än hon faktiskt var. Inte bara var hon det bästa ansiktet utåt för sitt varumärke, hon var också en livslång testare och användare av sina egna produkter.

Annemarie Lindner föddes i Berlin 1920 och drabbades som ung kvinna av svår akne. Genom att experimentera med olika örtbehandlingar fick hon till slut bukt med problemen och när hon insåg plantornas helande krafter bestämde hon sig för att utbilda sig till kosmetolog. Vid 27-års ålder började hon sälja sina egna krämer och ansiktsvatten baserat på naturliga råvaror i Leipzig.Framgång var dock kortlivad. Dåtidens DDR satte käppar i hjulen för hennes nya företag, och hon fick med sin familj fly till Dresden för att börja om. Här fann hon både det rena, mineralrika källvattnet som än i dag är basen i alla produkter. Hon mötte även apotekaren Hermann Börner, som gjorde örtextrakt. I hans hälsobutiker lät han henne stå och demonstrera sina produkter och snart började de tillsammans tillverka örtbaserade hudvårdsprodukter under varumärkesnamnet Börlind som idag finns i över 30 länder.


Annemarie Lindner belönades på sin 85-årsdag med the Natural Legacy Award för sitt pionjärarbete med naturkosmetik och systemhudvård. Hon gjorde en lång resa från ung kvinna med svåra akneproblem till Leading Lady i naturkosmetik och fick även den eftertraktade utmärkelsen The World Beauty Cup Award.