Hälsoguiden

Hur vi reagerar på dofter är högst individuellt. Känner du till varför? Här reder vi ut orsaken.  


Eteriska oljor utvinns ur växter, så som blommor, citrusfrukter, rötter och bark. De används inom aromaterapi för att påverka vårt sinnestillstånd och vår fysiska hälsa. Hur vi sedan reagerar på dofter är högst individuellt; vårt doftsinne är nämligen nära förbundet med våra känslor. 


Nervimpulserna från våra luktceller leds genom luktnerven, till luktcentrum i hjärnan. Luktcentrum har kontakt med den del av hjärnan som har hand om våra känsloupplevelser. Därför kan en viss doft ibland påminna dig om – eller inge – en viss känsla. 


Lavendel för lugn 

Olika eteriska oljor sägs stimulera olika känslor, både genom inandning och genom applicering på huden. Gemensamt för många är dock exempelvis lavendelns omedelbara känslor av lugn och harmoni, liksom citrusdofternas association till friskhet och energi. Inom aromaterapi anses dofter kunna ingjuta allt från just lugn och energi, till förnyelse och balans. 


Historiskt välbefinnande 

Intresset för aromaterapi och användandet av eteriska dofter går långt tillbaka i tiden. Idag är det ett populärt sätt att främja välbefinnande, också tack vare att effekten kan uppnås med enkla medel – tryggt i hemmets trygga vrå. Eteriska oljor kan användas vid massage, i välgörande bad och hudvård eller för att andas in som de är. Eller varför inte i ett eget, hemgjort sköljmedel? 

Gör ditt eget sköljmedel

Blanda ett eget naturligt sköljmedel med eteriska oljor och låt doften av din favoritolja spridas från din tvätt.

Till receptet
Naturligt sköljmedel.

Behaglig rumsdoft

Fyll ditt hem med behaglig doft; lavendel för lugn eller citrusfrukt för energi. Skapa din egen rumsdoft med eterisk olja.

Till receptet
Rumsdoft