Hälsoguiden
Hälsosemester

Hälsosemester

Kom i form och låt goda hälsovanor och bra träningsrutiner överleva en semesterresa. Koppla ihop resan med din favoritträning och utforska samtidigt ett spännande resmål. Vi har plockat ut några resefavoriter.

Läs mer

Det blir allt vanligare att fler vill kombinera semester och hälsa. För några år sedan försökte Fritidsresor anordna en träningsresa till Thailand, då gick det inte alls. Men nu, några år senare, är träningsresorna fullbokade hos resebolagen. Under 2012 ökade Apollos utbud av träningsresor med 44 procent. Men du behöver inte resa med en researrangör, det går såklart bra att styra upp din träningsresa själv.


Yogaresa


Börja dagen med att göra solhälsningen samtidigt som du blickar ut över Himalayas bergstoppar. Eller yoga till ljudet av den indiska djungeln.

Bra att packa med inför en yogaresa: yogamatta, bekväma träningskläder, solskyddsfaktor, raw food bars.


Yoga i Himalaya


I dessa trakter i Asien finns det gott om yoga- och meditationscenter. Styr upp din yogaresa helt själv eller gå genom en researrangör som bokar in dig på ett center och erbjuder dig ett färdigt program med en till två yogapass om dagen. Du behöver inte vara en yogi för att åka, yogaklasserna passar både nybörjare och proffs. Känner du att du vill ha en ordentlig utflykt kan du ge dig ut på en vandring mot Mount Everest basläger och titta upp på världens högsta berg.


Yoga och meditera i Kerala


I södra Indien ligger delstaten Kerala och hit är det många som åker och besöker något av Keralas alla yogacenter. Ta med din matta och yoga i djungeln till ljudet av tystnaden och efter passet kan du koppla av med en nyplockad kokosnöt. Här kan du bo i några dagar eller under en längre period och yoga flera gånger om dagen. På flera ställen erbjuds även meditation och ayurveda. När du är i Kerala kan du passa på att ta en båttur i Kerala backwaters som är flera laguner och sjöar som ligger parallellt med arabiska havet.


Yoga och meditera i Åre


Du behöver inte åka jättelångt för att uppleva det exotiska. Åres fjällvärld ger ett inre lugn vid första anblicken. I augusti arrangeras Åre Mountain Festival med både bergsmeditation och fjällyoga.


Vandringsresa


Vandra bland vackra berg och djupa dalar, ger både motion och är en leasa för själen.

Bra att packa med sig på vandringarna: myggmedel, vattenflaska, energibars, första hjälpen kit, solskyddsfaktor, kompass, bekväma skor.


Gå Jakobsleden genom norra Spanien


Jakobsleden är en 160 mil lång pilgrimsled som sträcker sig från Frankrike till norra Spanien. Du behöver inte vandra hela leden på en gång, de flesta väljer att bara gå sträckan i norra Spanien. Den går genom Pyrenéerna och avslutas i Santiago de Compostela i Galicien. Väl framme måste du ta en promenad och uppleva den historiska staden. Jakobsleden finns med på Unescos världsarvslista och bjuder på vandring genom Pyrenéernas vackra landskap, små byar och städer. Du kan ta vandringen i din egen takt och göra små stopp i de städer du vandrar förbi. Det finns flera färdigplanerade resor där du får sällskap av en guide på din resa, eller varför inte åka med några vänner?


Vandra Inkaleden till Machu Picchu


Gå i Inkaindianernas fotspår och upptäck den försvunna staden, Machu Picchu. Leden börjar i Cuzco, Peru och avslutas i Machu Picchu. Sträckan är ungefär 45 km lång och brukar ta fyra dagar att vandra. På grund av den höga höjden kan man inte gå så långa sträckor åt gången. Du kan passa på att stanna upp och beundra det sagolika landskapet som finns runt omkring dig. Om du har tur vill kanske en alpacka vara din följeslagare på vandringen. Värt att veta är att det brukar regna mycket i februari, därför kan Inkaleden vara stängd för att städas och restaureras. Om du bokar genom en researrangör får du tillgång till guider, bärare och boenden längs vägen.


Cykelresa


Upplev en vacker natur och ett resmål genom att trampa fram på en cykel. Börja din färd i en vacker by, fortsätt längs med vita stränder, odlingsfält, regnsskog och kanske även vingårdar.

Bra att packa med sig vid cykelturerna: energibars, solskyddsfaktor, handkräm, hudsalva för irriterad hud, vattenflaska, bekväma cykelbyxor, desinfektionsvätska.


Cykla längs Kaliforniens kust


Du börjar din cykelfärd i kuststaden Santa Cruz belägen vid Montereybukten och cyklar längst kusten ner till den lilla kronärtskocksorten Castroville (USAs första kronärtskocksodling startade här). 

Du cyklar genom odlingsfält och i Castroville börjar Monterey Peninsula Recreational Trail. Genom en tur på den här leden får du uppleva den vackra naturen som Kaliforniens kust har att erbjuda. Om du har tur kan du få se både sjölejon och uttrar som håller till nere vid vattnet. Du cyklar förbi Monterey, en gammal charmig fiskestad, som är väl värd ett besök. Den vackra cykelleden tar slut i Pacific Grove. Därefter fortsätter du ner till Big Sur där Stilla havet slår mot de vackra klipporna, du cyklar vidare förbi stora red wood träd och genom vinfält. Efter 486 kilometer är du framme i Santa Barbara. Denna cykeltur tar ungefär 4 dagar att genomföra.


Upplev Nya Zeeland på två hjul


På Nya Zeeland finns det många olika cykelleder som tar dig genom landets varierande och imponerande natur. Från det bergiga landskapet i söder till de vita stränderna i norr. Här finns det många ställen att upptäcka. Genom en cykeltur på Coromandelhalvön kommer du uppleva både vita stränder och vulkaner. Passa på och bada i varma källor Hot Water Beach, det enda kravet är att du ska gräva fram dem själv. Under din tur på Nya Zeeland kan du välja om du vill cykla i alper, regnskog eller längs stränder. Det finns över 22 stycken olika cykelleder att välja mellan och varje sträcka tar ungefär två till fyra dagar att genomföra.


Blandade träningsformer


Känner du att yoga inte är någonting för dig och att du inte gillar naturen tillräckligt mycket för att kunna uppskatta cykling eller vandring, men vill ändå ha en aktiv och hälsosam semester? Det finns numera många träningsresor där olika träningsformer blandas – perfekt för dig som inte kan välja.

Bra att packa med sig när du åker på en träningsresa: solskyddsfaktor, sportdrycker, liniment, sköna träningskläder, bekväma skor, proteinbars, skavsårsplåster


Träning, svett och solbränna på Mallorca


På Mallorca arrangeras många olika typer av träningsresor. Sola, bada och bygg muskler på samma gång. Du kan träna i grupp eller träna på egen hand. Svalka dig i medelhavets turkosa vatten efter ett svettigt träningspass. Vill du ha en paus från träningen kan du bege dig till Porto Cristo och besöka Drakgrottorna, fantastiska grottor med magiska droppstensformationer.


Detoxresa


Vill du ha en hälsosam semester utan att behöva anstränga dig fysiskt varje dag? Då finns det ett alternativ även för dig!

Bra att packa med sig när du ska åka på en detox-resa: torkade superfrukter och superbär att ha som snacks, vitaminer, vattenflaska, bekväma kläder, solskyddsfaktor.


Rena kroppen vid medelhavet


Vill du ha en hälsosam semester utan att behöva anstränga dig fysiskt varje dag? Då finns det ett alternativ även för dig! Åk på en detoxresa till Portugal eller Italien. Resornas längd varierar mellan 4 och 7 dagar. Du blir försedd med juicer som du ska dricka under dagen och därefter får du planera din dag så som du vill ha den. Gå på yoga, ta en promenad i omgivningarna eller njuta av en spabehandling. Både Italien och Portugal har fantastiska små byar som du kan spatsera omkring i. Söker du vackra och vita stränder ska du söka dig till Algarvekusten i Portugal eller Kalabrien i Italien