Hälsoguiden
klimakteriet

Klimakteriet

Svettningar, sämre sömn, torra slemhinnor och nedstämdhet är bara ett axplock av de besvär som klimakteriet kan orsaka. Vi känner med dig! Goda nyheter är att kosttillskott med vitamin B6 (som bidrar till att reglera den hormonella aktiviteten) och pollenextrakt kan mildra dina besvär. För livskvalitet genom hela livet – välkommen till Life.

Klimakteriet och övergångsbesvär

När vi kvinnor blir äldre sker många förändringar i vår kropp. Ett tecken på att klimakteriet har börjat är att mensen blir mer oregelbunden. Till en början kan mensen komma oftare, för att senare komma mer sällan och slutligen avta helt. Under klimakteriet kan också fler tecken uppstå – ibland riktigt besvärliga sådana. Plötsliga svettningar, värmevallningar, sömnproblem, nedstämdhet och torra slemhinnor (i allt från slidan till ögonen!) är tyvärr vanliga övergångsbesvär. Kosttillskott med vitaminer, mineraler och växtextrakt i kombination med bra mat och en hälsosam livsstil, kan ha en fin effekt för kroppens hormonbalans under klimakteriet. 


Vad är klimakteriet? 

Klimakteriet, med dess övergångsbesvär, börjar när antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut. Då sjunker nivåerna av könshormonerna östrogen och progesteron i kvinnokroppen och kroppsliga eller psykologiska besvär kan uppstå. Denna förändring är naturlig och inte farlig, men kan tyckas nog så påfrestande ändå. Kosttillskott med vitamin B6 bidrar till att reglera hormonaktiviteten, zink bidrar till normal hud, hår och naglar, och pollenextrakt bidrar till minskning av värmevallningar – och ger dessutom ökat välbefinnande. Upptäck gärna Balance Menopause från Life, och Fytoöstrogener från Life som kemiskt liknar det viktiga östrogenet.


Kosttillskott för torra slemhinnor 

Torra slemhinnor kan ge torrhet, klåda och sveda – en blandning av symptom som vi gärna avstår! Bakom problemet ligger den minskade nivån av östrogen, så en idé kan vara att tillföra östrogen i kosten. Den minskade nivån av östrogen gör slemhinnorna sköra och tunnare än tidigare. Omega 7, en fleromättad fettsyra som framförallt finns i havtornsolja, bibehåller friska och återfuktade slemhinnor. Byt gärna ut eventuell intimtvål mot intimolja som rengör utan att torka ut.


Tips mot svettningar och sömnbrist 

Varför vi svettas mer (eller mer plötsligt) under klimakteriet har att göra med att kroppens temperaturreglering är ur balans och vill göra av med värme. Att minska på koffeinintaget och börja med avslappningsövningar kan göra gott för värmevallningar under klimakteriet. Detsamma gäller faktiskt för sömnproblem under klimakteriet, där just minskad koffeinmängd och mer avslappning kan ge ökat välmående. Läs gärna mer om klimakteriet i vår artikel.