Hälsoguiden
Mensvärk och PMS

Mensvärk och PMS

Vem har inte känt sig svullen i magen eller haft extra mycket sötsug dagarna före mens? Att ha PMS-besvär är vanligare än man tror och de flesta kvinnor har känt av det någon gång. Många tycker att det är jobbigt och har stora bekymmer tiden kring mens. Har du PMS-symptom? Här kan du läsa om vad PMS är och vad du själv kan göra för att må lite bättre.

Läs mer

Vad är PMS?

PMS betyder premenstruellt syndrom och är något många kvinnor känner ca 3-10 dagar före mens. Många kvinnor kan även känna av besvär vid ägglossningen som sker cirka 2 veckor före. Symtomen kan vara många och för en del är de så jobbiga att man inte kan fungera normalt och kanske t.o.m. måste sjukskriva sig.

Att känna av PMS är vanligt, men hur mycket man känner varierar från person till person. Man kan också känna av PMS olika mycket från månad till månad. PMS uppträder oftast första gången under perioder med stora hormonförändringar. Du kan med andra ord få PMS vid puberteten, efter att du har fått barn, när du börjar ta P-piller, eller i början av klimakteriet.



Prova Premens – för kvinnor med PMS. Ta del av kosttillskottet Premens användarundersökning: Premens Användarundersökning

Nyfiken på hur andra upplevt produkten? Läs mer här: Omdömen Premens


Symptom vid PMS

  • oro- och ångestkänslor
  • snabba humörsvängningar
  • gråtmildhet
  • en känsla av att "inte ha kontroll"
  • känna mindre lust att hitta på saker
  • känna sig trött och ha mindre energi
  • sömnbesvär
  • svullen i kroppen och särskilt över magen
  • känna av spänningar i brösten eller att de blir ömma
  • huvudvärk
  • hungrigare än vanligt och sugen på sött
  • viktökning
  • illamående


Vad kan jag själv göra mot PMS?

Att leva sunt påverkar mer än man tror. Se till att träna, äta näringsrikt och sova regelbundet. PMS är inte farligt, men har man det flera dagar varje månad ska man inte tveka att prova något som får en att må bättre.



En dansk studie från 2009 visar att genomsnittsåldern för mensdebuten har sjunkit med ungefär en månad per decennium sedan 1800-talet. Då var genomsnittsåldern 17 år, i dag ligger den runt 12. Att åldern har sjunkit så mycket förklarar forskare med våra ändrade levnadsförhållanden. En ung kvinna drabbas i dag av färre allvarliga sjukdomar än en kvinna för två hundra år sedan. Våra ändrade matvanor, med en kost som innehåller mer socker och fett, kan vara en bidragande orsak till att starten för puberteten och mensen fortsätter att krypa ner i åldrarna. En amerikansk studie har till exempel visat att ett stort sockerintag kan påverka åldern för första mensen.


Mens består av slemhinna

Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska på sajterna 1177 Vårdguiden och UMO.se, upplever att många inte vet vad som händer i kroppen under menscykeln och vad mensen egentligen består av.
– Många tror att mensen bara är rött blod och blir oroliga om de ser klumpar eller om mensen varierar i färg. Mensen består mest av slemhinna som kroppen stöter ut. Blodet kommer från det stället slemhinnan suttit. De flesta blöder bara en halv deciliter blod per mens. Ser man klumpar i mensen är det en del av slemhinnan, säger Therese Zetterqvist Eriksson.


Menscykeln

Det som händer i kroppen under menscykeln är att livmoderslemhinnan genomgår förändringar som styrs av könshormonerna östrogen och progesteron. Under dag 1-14 bygger östrogenet upp en slemhinna som kan ta emot det befruktade ägget till livmoderväggen. I äggstockarna börjar hormonet FSH stimulera äggblåsorna (folliklar) till att utveckla ägg i äggstocken. Ungefär 13-16 dagar in i cykeln är ägget/äggen mogna, blåsan spricker och ägget är redo att befruktas. Många kvinnor kan uppleva en ökad sexlust under denna period, det är äggets sätt att tala om för kroppen att det vill bli befruktat. I samband med ägglossningen produceras progesteron som förbereder slemhinnan för att ta emot det befruktade ägget. Sker inte detta minskar produktionen av hormonerna, kroppen stöter ut slemhinnan i form av mens och en ny menscykel börjar.


Kvinnors smärta

Från första mensen ökar riskerna för en rad kvinnorelaterade bekymmer, till exempel svamp och torra slemhinnor. Klassiska mensskydd som tamponger och bindor är en av de bidragande orsakerna.

Mensskydd innehåller ibland doftämnen och plaster som stänger in fukten och bidrar till att risken för svamp i underlivet ökar. För slemhinnorna kan man äta havtornsolja som innehåller Omega 7 och A-vitamin. Omega 7 finns naturligt i slemhinnor och kan därför vara bra att få i sig mer av. Det finns i bär som nypon, mango och havtorn.

Var tredje kvinna upplever någon form av PMS dagarna innan mens
Kvinnor i 30-40 årsåldern upplever mer besvär än yngre kvinnor. Symtomen för PMS (premenstruellt syndrom) kan variera; man kan känna sig trött, ha lätt för att brista ut i gråt, vara lättirriterad och ha svullen mage. Ibland kan besvären vara riktig illa, som ångestkänslor, och kallas då för PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Fyra till åtta procent av alla kvinnor i Sverige lider av PMDS. Vissa p-piller kan hjälpa mot besvären och forskning visar att de med allra mest besvär kan må bättre av antidepressiv medicin (SSRI) dagarna kring mens.


Endometrios

En annan sjukdom som drabbar unga kvinnor och upptäcks i samband med mensen är endometrios. Det uppskattas att ungefär var tionde kvinna lider av sjukdomen. Endometrios innebär att livmoderslemhinnan hamnat utanför livmodern och fastnat på andra ställen i kroppen, vanligtvis på äggstockarna eller bukhinnan.

– Från det att mensen startar till det att klimakteriet börjar så kan man drabbas av endometerios, ungefär 20 procent märker inte alls av sjukdomen utan den upptäcks till exempel när man upplever svårigheter att bli gravid, säger Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska på sajterna 1177 vårdguiden och UMO.se.

Några av symtomen är kraftig smärta före eller under mens och djupa smärtor vid samlag. Drabbade behandlas ofta i sex månader eller mer, men många blir aldrig friska eller måste behandlas under lång tid. En del i behandlingen är att ge preventivmedel med hormoner i som stoppar ägglossningen. I vissa fall behövs endometrios opereras bort.


Vestibulit

Vestibulit drabbar en av tio kvinnor ofta mellan 18 och 25 år och innebär att de små och ytliga nerverna i slidöppningens slemhinna har blivit överkänsliga och skapar smärta.

Vad som orsakar vestibulit är inte helt klarlagt, det är oklart varför nerverna i slidöppningen blir överkänsliga och det finns flera saker som kan nöta på slemhinnan och göra den känsligare Några orsaker kan vara upprepade svampinfektioner, behandling av kondylom runt slidöppningen, preventivmedel som innehåller hormoner, som p-piller eller hormonspiral. Stress kan också påverka att man får vestibulit.


8 år

Från det att första mensen brukar dyka upp som en röd överraskning runt 12-13 års ålder och tills du nått över 50-årsstrecket har du blött i ungefär 2 880 dagar, eller åtta år.


Snällt mensskydd för både dig och miljön

Menskoppen är ett alternativ till tampong och binda, den har en hållbarhet på upp till tio år och torkar inte ut dina slemhinnor. Menskoppen ska sitta precis innanför slidöppningen och kan sitta kvar när du badar och under hela natten. Du tömmer koppen ungefär två gånger per dygn, sköljer av den och sen är det bara att sätta tillbaka den. När mensveckan är över rengör du koppen genom att koka den.


Ta hand om slemhinnorna

Slemhinnorna i underlivet är mycket känsliga och behöver bli väl omhändertagna. Undvik att tvätta dig för ofta och byt ut tvål och vatten mot en olja till exempel mild olja med natruligt innehåll eller matolja. Oljan gör dig ren och skyddar mot vattnet som kan irritera slemhinnorna.