Hälsoguiden
Tips vid svullna ben och fötter

Tips vid svullna ben och fötter

Problem med svullna fötter och ben? Du är inte ensam. Den goda nyheten är att problemet ofta enkelt går att förebygga. Här är 8 tips för att få ner svullnaden.

Läs mer

Det finns många orsaker till att fötter och ben svullnar. Vanliga orsaker är att man helt enkelt har stått upp för länge, eller suttit länge i bil eller under en lång flygresa och inte rört på benen. Svullnaden kan också bero på att det är varmt ute eller uppstå p.g.a. sjukdom. Vi rekommmenderar krämer eller kosttillskott från Provena då de främjar blodcirkulationen och ökar välbefinnandet för den som besväras av trötta, tunga ben och fötter.

8 tips mot svullnad


1. Högt läge!

Höj upp benen med en kudde när du sitter eller ligger, så att fötterna är i en högre position än kroppen. I ett högt läge får venerna lättare att tömma blodet upp till hjärtat.


2. Undvik korsande knän!

Om du sitter ner så undvik att sitta med benen i kors. Blodet får lättare att pumpas runt när du sitter vanligt. Bäst är förstås att helt undvika att sitta stilla under längre perioder.


3. Rör på benen!

Sitt aldrig stilla mer än en timme utan hoppa upp och rör på dig. En enkel promenad kan hjälpa. När du rör på benen kommer blodcirkulationen igång och blodet pumpas från benen tillbaka till hjärtat. Regelbunden motion stärker musklerna och håller cirkulationen i gång.


4. Använd stödstrumpor!

Köp stödstrumpor, så kallade kompressionsstrumpor. De kramar om benet och förhindrar därmed blodet att stocka sig. Sätt försiktigt på dem på morgonen då benen är som smalast. Ha alltid stödstrumpor vid långflygningar och mycket stillasittande.


5. Träna tåhävningar!

Tåhävningar gör att underbensmusklerna kramar venerna från utsidan så att blodet pumpas upp. Stå på golvet och gå upp på tå flera gånger, pumpa upp och ner. Ett tips är att stå på med framfoten på en tröskel eller ett trappsteg – då blir det extra djupa tåhävningar.


6. Rör på fötterna!

Om du är stillasittande länge, som på kontoret eller under en resa, kan du stampa, vinka eller rulla med fötterna för att stimulera både fötter och vadmuskler. Detta sätter igång blodcirkulationen vilket minskar risken för svullnad.


7. Provena Classic och Plus

Krämerna fungerar som en osynlig stödstrumpa. Effekten är dokumenterad i flera studier och hemligheten heter Alun – ett naturligt mineralämne som använts traditionellt sedan antiken för sin kärlsammandragande och blodstillande verkan. Du hittar Provenas produkter här.


8. Provena Flow

Ett kosttillskott som främjar blodcirkulationen och ökar välbefinnandet för den som besväras av trötta, tunga ben och fötter. Vegetabiliska kapslar som minskar svullnad i trötta ben & fötter, ger lättnad och en skön känsla i benen. Du hittar Provena Flow här.

Provena

För trötta ben och fötter

Provena är produkter för svullna, trötta och tunga ben och fötter. Produkterna är utformade för att ge lättnad och minskad obehagskänsla.

Upptäck Provena här

Varför svullnar man?

Svullnad vid fot och anklar beror på att vensystemet i benen inte fungerar som det ska. När man sitter still länge, eller går och står en hel dag, stockar sig blodet i fötterna och kommer inte vidare uppåt igen. Artärerna i benen pumpar ner nytt blod i foten, och det är venernas jobb att pressa upp det gamla blodet som ska tillbaka till hjärtat igen. Venerna har dock inte någon pumpande muskulatur, istället har de stoppande klaffar vars jobb är att hindra blodet från att rinna tillbaka ner i fötterna igen.


Men när fötter och ben blir svullna och stumma beror det på att klaffarna, som ska förhindra blodet från att rinna tillbaka, inte sluter tätt inuti venerna. Problem med klaffarna kan bero på blodpropp eller förslitningar. Venerna i benen blir mjukare och töjer sig nämligen med åren. Svullnaden beror alltså på att det är mycket blod i alla blodkärl, men också på att vätska pressas från blodbanan ut i vävnaderna runt omkring, vilket gör att benen känns stumma och stela.

Oförklarliga svullnader i ben och fötter kan vara symtom på sjukdomstillstånd, så konsultera läkare.