Hälsoguiden
Recept med Rödbetspulver

Recept med Rödbetspulver

Här finns lättlagade och nyttiga recept med PLOG's Skånsk Rödbeta. Rödbetspulver är färgstarkt och KRAV-märkt av rödbetor som odlas på Hagavik Gård. Den bördiga skånska jorden gör pulvret extra näringsrikt. Rödbetan är bl.a. rik på nitrat, fibrer, folsyra, betain och antioxidanter som antocyaniner. Flera studier bevisar rödbetans många hälsofördelar.

Läs mer

Chai-latte med rödbetspulver


Du behöver:

  • 2 dl havredryck (skumbar)
  • 1 msk PLOG Rödbetspulver
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 krm kardemumma
  • Ev. honung för sötning


Så här gör du:

1.  ​​Värm mjölken i en kastrull, vispa sedan ned övriga ingredienser tills drycken är jämn och skummad.

2.  Servera direkt.

3.  Den går även fint att göra kall, gärna med ett par isbitar.


Rödbetshummus


Du behöver:

  • 250 g kokta, avrunna kikärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron (saften)
  • 4 msk olivolja
  • 2-3 msk PLOG Rödbetspulver
  • 1 msk tahini
  • 1 tsk spiskummi
  • Salt och peppar


Så här gör du:

1.  Mixa alla ingredienser i en matberedare.

2.  Skeda upp blandningen i en skål, ringla ev. över mer olivolja.

3.  Garnera med dill eller koriander.


Smoothiebowl med rödbeta


Du behöver:

  • 1 dl havregurt
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl frysta blåbär
  • 0,5 dl frysta hallon
  • 0,5 dl frysta lingon
  • 2 tsk PLOG Rödbeta
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk flytande honung


Så här gör du:

1.  Mixa samtliga ingredienser och häll upp i en skål.

2.  Toppa med t.ex. granola och färska bär.


Mörk chokladbräck med rödbeta


Du behöver:

  • 100 g mörk choklad, 70-85%
  • Valnötter, grovhackade
  • PLOG Rödbetspulver
  • Flingsalt


Så här gör du:

1.  Smält chokladen i ett vattenbad.

2.  Häll ut den på ett bakplåtspapper.

3.  Strö över rödbetspulver, valnötter och flingsalt.

4.  Låt stelna och bryt i bitar.  Förvara svalt.


Hallon- och rödbetsglass


Du behöver:

  • 2 avokado
  • 250 g frysta hallon
  • 1 banan, fryst i skivor
  • 0,5 dl havreyoghurt
  • 2 tsk PLOG Rödbetspulver
  • 1 lime (saften)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk honung


Så här gör du:

1.  ​Mixa alla ingredienser och servera direkt, gärna med färska hallon.

2.  Servera och njut!


Hasselnötsbollar med rödbeta


Du behöver:

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 8 dadlar
  • 3 msk starkt kaffe
  • 2 tsk PLOG Rödbetspulver
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm flingsalt


Så här gör du:

1.  Mixa alla ingredienser och forma till bollar.

2.  Om smeten är för torr kan du tillsätta en skvätt vatten eller mer kaffe.

3.  Rulla bollarna i rödbetspulver eller kokos.

4.  Förvara i kyl eller en längre tid i frys.


Rödbetsburgare


Du behöver:

  • 800 g formbar vegofärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk bbq-sås
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk paprikapulver
  • 1-2 msk PLOG Rödbetspulver
  • 2 msk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • Salt och peppar


Så här gör du:

1.  Tina vegofärsen tills den är mjuk.

2.  Finhacka löken och pressa vitlöken.

3.  Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och forma till biffar - knappt 1 dm stora och 1 cm tjocka. Stek på rätt hög värme i ca 4 minuter per sida, tills de är jämnt tillagade inuti.

4.  Servera med hamburgerbröd, dressing, guacamole, grönsaker etc.