Hälsoguiden
Siri Barje

Siri Barje

Redan som 5-åring slukade hon kokböcker. I dag är hon 31 år och utbildad kock, lagar vegomat i TV4, driver en matblogg och har över 90 000 följare på Instagram.

Läs mer

Allt snurrar kring mat i Siri Barjes värld. Hon har lagat mat i hela sitt liv och är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola. När vi möter henne i hemmakvarteren kring Nytorget på Södermalm i Stockholm pekar hon glatt ut sina favoritmatbutiker och ger tips om var vi hittar den bästa olivoljan.
– Mat är min största passion! Om jag inte får laga mat och skapa något så mår jag inte bra. Att läsa kokböcker är det bästa jag vet. Jag läser minst en kokbok per dag, till frukost.


Inga dieter eller detox

När Siri står vid spisen är det riktiga maträtter som gäller. Inga dieter och detox, utan rolig, god och enkel mat. Intresset väcktes i barndomshemmet där det lagades mycket mat och Siri fick hjälpa till.
– Mat var aldrig något jobbigt hemma hos oss, utan bara härligt. Det var aldrig ”Gud vad ska vi laga ikväll” utan allt löste sig alltid. Och min farmor och farfar åt raw food när vi var små utan att ens veta om det. De åt alltid råa grönsaker på en tallrik, med massor av rå vitlök, berättar hon över en frukost på favoritstället Urban Deli, restaurangen som också är en matvarubutik.


Varför är det så roligt med mat?
– För att det är så föränderligt, du vet aldrig hur det kommer bli. Det är hela tiden en skapandeprocess som jag älskar.
Men inte ens för en ”foodie” som Siri blir det lyckat varje gång.


– Jätteofta gör jag något jag tror ska bli skitbra, men så blir det bara skit. Men det är så härligt med mat för det gör ju ingenting! Vem bryr sig om du bränner bullarna? Du kan göra nya i morgon.
Prestationsångest hör inte hemma i köket, enligt Siri som menar att mat bara är till för att man ska må bra. Och samma sköna avslappnade inställning hon har till matlagning har hon till livet i övrigt.
– Man ska göra det man mår bra av – i lagom dos.


Olive Hummer

2010 startade hon sin matblogg under namnet Olive Hummer. Med enkla, i huvudsak vegetariska recept, vackra tallriksbilder och ett personligt tilltal har hon lockat en stor skara följare.
– Jag ville inte att någon skulle veta att jag hade en blogg, för det kändes töntigt. Jag ville mer göra en receptbank och har alltid gillat att skriva dagbok. Här kunde jag kombinera recept och skrivande.
Olive kommer efter bästa kompisen Olivia, och hummer för att hon helt enkelt älskar hummer. Men vägen från att starta blogg till att tjäna pengar på sitt receptskapande har varit lång.
– När jag hade haft bloggen i fyra år hade jag tjänat sex kronor, säger Siri och skrattar.


Därför kombinerar hon i dag bloggandet med matstyling åt olika företag, och hon är tv-kock i Köket på TV4.
På frågan om hon lever hälsosamt skrattar hon och tar en stor klunk kaffe.
– Jag kan sova åtta timmar en natt och fyra nästa, och jag kan sätta i mig en påse chips utan problem men då äter jag kanske sallad nästa dag. Jag älskar coca-cola men försöker dricka mycket vatten. Hatar gym men tar gärna långa promenader.


För Siri handlar det om balans. Pekpinnar och förbud finns inte i hennes värld.
– Nej, ät vad du vill! Sätter man upp förbud vill man bara ha det förbjudna ännu mer. Livet handlar om att balansera, jag älskar att festa men jag gör det inte fem dagar i veckan. Sunt förnuft helt enkelt.


Inga pekpinnar - bara inspiration

Socker äter hon däremot väldigt sällan och hon varken bakar eller gör dessertrecept – det är andra bättre på. Kött äter hon inte heller mycket av, säger hon medan hon tar en tugga på skinksmörgåsen.
– Men den här skinkan är från Väddö, och då vet jag att grisen har haft det bra.
Siris kokbok Ett stekt ägg är också middag är helt vegetarisk. Hon vill inte komma med några pekpinnar men hennes vision är att få folk att äta och må bättre. Mindre kött och mer grönt.
Att hon mest lagar vegetariskt har bara ”blivit så”. På Instagram fick hennes vegetariska recept större respons så hon började laga allt mer grönt.
– Jag låg rätt i tiden, det var innan den stora vegotrenden. Det var jättesvårt i början, men ju mer man gör något desto lättare blir det ju.


Gott, enkelt och roligt

Frukosten är viktig för Siri. Ofta blir det knäckebröd med ost och massa grönsaker, och äggröra med mer grönsaker än ägg. Snabbfavoriten är stekt kål.
– Jag har tagit bort skinka hemma och måste hitta nya roliga frukostar. Som frukosttaco med äggröra och lite lök, ost och lime i ett tortilla bröd. Snabbt och gott!


Bönchili är en annan rätt som ofta tillagas i Siris pyttelilla kök på Söder. Och då pratar vi inte en ”vattnig köttgryta”, är hon noga med att poängtera, utan en tjock, smakrik röra med choklad, kryddor och öl.
Trots en liten lägenhet bjuder Siri och maken Patrik gärna in tio vänner på middag.
– Då gör jag en jättestor soppa och köper gott bröd och massa ostar och rödvin. Sen ställer jag fram olika topping som gräslök, crème fraiche, rostade frön och nötter, chiliflakes, sesamfrön och tryffelolja. Trerätters är så onödigt och krångligt.
Standardförrätt är chips eller kokt kronärtskocka. Till efterrätt kan det bli ett stort fat med persikohalvor toppade med vispad grädde, chokladsås, mynta och mandlar.


– Sen ger jag alla gäster varsin sked så äter vi direkt från fatet, säger Siri.
Gott, enkelt och roligt med andra ord!


Hemsida: ww.w.olivehummer.ellematovin.se/
Instagram: @siribarje
Kokbok: Ett stekt ägg är också middag.
Alltid i skafferiet: Olivolja, chili, citron och bönor.