Hälsoguiden
Mjölksyrabakterier i sporform

Mjölksyrabakterier i sporform

Mjölksyrabakterier är levande bakteriekultur vars mål är att gynna tarmfloran. Men det är inte alltid lätt att få de goda bakterierna att överleva resan ner till tarmen. Mjölksyrebakterier baserade på sporer har däremot bättre förutsättningar att nå dit där den gör nytta.

Läs mer

I tarmen sitter ca 80 procent av immunförsvaret!

Uppåt 80 % av kroppens immunsystem sitter i anslutning till mag- och tamkanalen, där bakterierna utgör en betydande del av vårt försvar. Att ha en balanserad tarmflora är viktigt för att bekämpa såväl yttre bakterier som kommer in via det vi äter, som att bekämpa överväxt av den inre, sämre sortens bakterier.

– När du blir äldre minskar den mikrobiotiska mångfalden i tarmen och det blir viktigare att vidta åtgärder som behåller en god bakteriemiljö, säger Kiran Krishnan, klinisk forskare inom mikrobiologi och förespråkare för sporbaserade mjölksyrabakterier.
Att äta en varierad kost rik på fibrer är ett av de bästa sätten att behålla mångfalden. Ensidig kost leder till mer homogen tarmflora och därmed sämre immunförsvar.

För att bibehålla en god mikrobiotisk mångfald kan man också äta mat med naturlig bakteriekultur. Fermenterade produkter som exempelvis yoghurt, surkål och kimchi har länge använts för att bidra till en bättre tarmhälsa. Men det finns en hake:
– En av de stora svårigheterna med många probiotiska produkter är att de måste överleva i aeroba och anaeroba miljöer. Det vill säga miljöer både med och utan syretillgång, från tillverkningen till lager- och butikshyllan, och slutligen genom hela tarmsystemet. Många probiotiska produkter överlever inte hela den resan, säger Kiran Krishnan.Sporebiotic

Life Sporebiotic är baserad på mjölksyrabakterier som har funnits på planeten i miljontals år och har varit en naturlig del av vår kost under hela evolutionen.

Varje kapsel innehåller 3,5 miljarder mjölksyrabakterier i sporform, vilket garanterar att mjölksyrabakterierna aktiveras först när de når tjocktarmen och att inget går till spillo på vägen dit. Väl framme i tjocktarmen övergår bakterierna från sporform till levande mjölksyrabakterier som koloniserar tarmväggen och bidrar till en ökad mångfald i tarmfloran. En miljon mjölksyrabakterier i sporform bidrar till att skapa 30 miljarder nya bakterier i tjocktarmen. Det gör Life Sporebiotic överlägsen alla andra mjölksyrabakterier på marknaden.Nu har forskare hittat en lösning på problemet och den stavas ”sporer”. Sporer är del av vissa bakteriers livscykel, ett stadium då bakterierna har extra kraftiga cellväggar som hindrar att deras inre förstörs av yttre påverkan. Bakterierna har också sänkt metabolism innanför väggarna vilket gör att de kan överleva länge i sämre förhållanden. När de väl hamnar i gynnsamma förhållanden igen så utvecklas de till aktiva bakterier. Kiran Krishnan berättar att de i sina forskningstester har kunnat visa på en 100% överlevnad av sporbaserade bakterier i dess resa till tarmsystemet. Väl på plats ändrar de den mikrobiotiska miljön och stöttar på så sätt de goda bakteriernas förmåga att växa till sig.

– Man kan likna sporerna vid trädgårdsmästare i vår tarmflora. I stället för att som med traditionella mjölksyrabakterier plantera in samma sorts fröer i trädgården med hopp om att de överlever, så fungerar sporbakterierna som trädgårdsmästare som rensar ogräset och därefter låta trädgården blomstra naturligt, säger han.

Life Sporebiotic

Life Sporebiotic

Speciellt utformad för att stötta din mag- och tarmhälsa - Varje kapsel av Life Sporebiotic innehåller 3,5 miljarder mjölksyrabakterier i sporform. Sporformen garanterar att mjölksyrebakterierna aktiveras först när de når tjocktarmen och att inget går till spillo på vägen dit. Väl framme i tjocktarmen övergår bakterierna från sporform till levande bakterier som koloniserar tarmväggen och bidrar till en ökad mångfald i tarmfloran.

Upptäck här!

När passar det att äta Sporebiotic?


1. Vid obalanserad tarmflora

Misstänker du att det inte står helt rätt till bland bakterierna i magen? De sporbaserade mjölksyrabakterierna är unika eftersom de tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där de gör nytta.


2. Efter en antibiotikakur

Tarmfloran slås lätt ur balans under en antibiotikakur, vilket kan skapa problem med magen och immunsystemet. Det är viktigt att stötta tarmfloran för att förhindra överväxt av skadliga mikroorganismer.


3. Vid läckande tarm

Bakteriestammarna som används i Sporebiotic har visat sig gynnsamma vid förekomsten av läckande tarm, ett tillstånd där de små hål vi har i tarmen blir för stora och riskerar att släppa igenom skadliga ämnen.


4. Vid uppblåst mage

Sporebiotic har i studier haft god effekt på att minska ammoniak- och vätgasproduktionen i tarmen vid matsmältning, något som är en vanlig orsak till gaser och uppblåsthet.


5. Vid histaminintolerans

Många vanliga tillskott av mjölksyrabakterier producerar histaminer och tåls därför sämre av de med histaminintolerans. Sporebiotic producerar dock inga histaminer.


6. För slemhinnorna

Bakteriefloran i tarmen samspelar med bakteriefloran i ditt underliv. Mjölksyrabakterier fäster i slemhinnorna i både tarm och slida, och kan såldes verka för mikrobiotisk balans även där.