Hälsoguiden
flingor & gryn

Flingor & gryn

För dagens första mål – eller kvällsmål. Eller som mellanmål däremellan. Flingor och gryn, så som en god granola och våra älskade, klassiska havregryn, är stående favoriter i många skafferier. Inte bara för ett näringstätt innehåll och en långvarig mättnadskänsla; det utgör en perfekt bas i goda måltider och går enkelt att komplettera med färgglada toppings. Hitta dina ekologiska flingor och gryn här hos oss på Life.

Ekologiska havregryn

Havregrynsgröt, müsli – och i klassiska chokladbollar. Havregryn är ett av våra mest älskade spannmål, och faktiskt ett av våra yngsta jämfört med konkurrenter som vete och råg. Vi hittar havregrynen i allt från det vi nämnt ovan, liksom i bröd, knäckebröd och smulpaj. Utöver dess goda smak, bidrar havregryn till mättnadskänsla; tack vare det höga innehållet av betaglukaner, ett kostfiber som bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havregryn innehåller också aminosyror (proteiner) och B-vitamin. Ekologiska havregryn är odlade utan bekämpningsmedel, hos oss på Life hittar du ekologiska havregryn från Saltå Kvarn

 

Stort utbud av ekologiska gryn  

I kategorin av flingor och gryn hittar vi müsli, flingor, havregryn, hirsmannagryn och mandelmjöl med mer; kort och gott ingredienser som bidrar till goda stunder, fullproppade med fibrer, mineraler och proteiner. Som en del av en balanserad kost, bidrar näringstäta gryn till en hälsosam livsstil och jämn blodsockernivå; alltså en jämn nivå av glukos i blodet. Faktum är att just livsmedel med vattenlösliga fibrer, så som betaglukaner från havregryn, är bra för hjärta och kärl. Betaglukaner sänker blodkolesterolet, något som i höga nivåer annars är en riskfaktor i utveckling av hjärt- och kärlsjukdom. 


Recept på hälsosam frukost  

Glöm tider av vattnig, tråkig havregrynsgröt – och välkommen att inspireras av vår läckra receptbank. Starta dagen med en läcker banana split-granola, berikad med blodsockerutjämnande havregryn, eller varför inte en exotisk havregrynsgröt med smak av kokos och agavesirap. Ett annat recept som är fullproppat med vitaminer och mineraler är vår granola med gurkmeja och kokosyoghurt – med kokosyoghurt som enkelt syras på egen hand!