Hälsoguiden

Kollagen är ett protein som finns naturligt i vår kropp, men som med åldern bryts ner i snabbare takt än vad kroppen producerar ny. Här fördjupar vi oss inom kollagen och vad proteinet gör för vårt välmående – och hur vi kan tillföra kollagenet via kost och kosttillskott.

Kollagenet finns naturligt i vår bindvävnad, den vävnad som ger stadga åt exempelvis våra organ, liksom i vår hud. I takt med att vi blir äldre, bryter kroppen ner sitt eget kollagen i allt snabbare takt – för att så småningom bryta ner det snabbare än vad det bildas ny. Det är vid den tidpunkten som rynkor, fina linjer och stela leder kan göra sitt intåg i vår vardag.  


Frisk hud och ökad rörlighet med kollagen 

Faktum är att kollagen gör många goda gärningar för vårt välmående. Kollagen bygger upp hår, naglar och hud; ja, det senare består faktiskt till hela 70% av just kollagen! För huden ger detta protein stadga, elasticitet och struktur, vilket exempelvis kan minska uppkomsten av fina linjer och rynkor. 


Kollagen i mat 

Proteinet kollagen hittas naturligt i exempelvis fisk, skaldjur och kyckling, liksom i inälvsmat och ben vilket man med fördel kan koka buljong på. För att boosta kroppens egen kollagenbildning behöver vi få i oss c-vitamin och aminosyror, vilket finns i exempelvis broccoli, spenat och spirulina. Det finns dessutom C-vitamin i form av kosttillskott, exempelvis C-vitamin i brusform


Kollagen i ansiktsolja, kapslar eller pulver 

Om du på egen hand vill arbeta förebyggande mot rynkor och fina linjer, kan kollagen vara en god ingrediens till din hudvårdsrutin, exempelvis i form av ansiktsolja med kollagen. Om du vill bibehålla mjuka och rörliga leder är kollagen i form av kapslar eller pulver enkelt att inta till morgonens kaffekopp. Rådgör med din vårdcentral som ett första steg vid värk eller obehag i kroppen.