Hälsoguiden
Stig upp tidigt och må bättre

Stig upp tidigt och må bättre

Hur dags vi kliver upp och vad vi gör på morgonen spelar in på vårt mående. En tidig uppstigning och rätt morgonrutiner kan få dig i balans. Stig upp tidigt och må bättre!

Läs mer

Morgonmänniskor är gladare

Att trycka snooze kan många gånger kännas behagligare än att stiga upp direkt när klockan ringer. Speciellt under vinterhalvåret då det dessutom är mörkt utanför fönstret. En amerikansk studie från University of Toronto visar dock att de människor som stiger upp tidigt generellt är gladare. Torbjörn Åkerstedt är stress- och sömnforskare vid Stockholms Universitet. Han menar att anledningen till morgonmänniskors goda humör kanske främst beror på att de sover fler timmar, eftersom de tenderar att också lägga sig i tid.
– Morgonmänniskorna är väsentligt piggare och gladare mest för att de hinner få ihop mycket sömn innan de går upp, och för att de har en dygnsrytm som är inställd på att vara i samklang med resten av samhället, säger Torbjörn Åkerstedt.

Han förklarar att kvällsmänniskornas biologiska klocka ofta hamnar ur synk med den sociala klockan och att det är därför de kan känna sig mindre alerta.
– Kvällsmänniskor, som har lite fel inställning, i relation till den dagorienterade världen, har hela tiden en sömnskuld och en seghet i sig som gör att de känner sig lite mer nedtryckta. De skulle säkert må bättre om de kunde ställa om sig till morgonmänniskor. Kvällsmänniskan får för det mesta för lite sömn, säger Torbjörn Åkerstedt.


Från nattuggla till morgonlärka

Torbjörn Åkerstedt förklarar att vi styrs av vår biologiska klocka. Den är i vissa fall genetisk, men går att ändra, menar han.
– Vår biologiska klocka har olika hastighet hos olika individer. Processerna går olika fort. Hos morgonmänniskan snurrar klockan fortare och därför blir dygnet kortare, medan kvällsmänniskans klocka snurrar lite långsammare och därmed blir dygnet längre, säger han. Trots att det finns genetiska förutsättningar för att bli morgon- eller kvällsmänniska menar Torbjörn Åkerstedt att det till viss del beror på att vi gör aktiva val att stanna uppe sent eller gå upp tidigt. Är du en ofrivillig kvällsmänniska som egentligen skulle vilja skutta upp tidigt om morgonen är det alltså fullt möjligt – med lite möda.

– Hela klockans inställning måste ställas om och då krävs lite ansträngning, säger Torbjörn Åkerstedt.


Ljus på morgonen det viktigaste

Det väsentliga är att bryta sin kvällsrutin och att se till att få ljus på sig så fort man kan.
– Det handlar om att tvinga sig att gå upp i hyfsad tid på morgonen, kring sju eller helst tidigare, och exponera sig för ljus, samtidigt som man under kvällen låter bli att exponera sig för ljus, säger Torbjörn Åkerstedt, och fortsätter:
– Ljus på morgonen måste alltid kombineras med mörker på kvällen. Annars kommer den gamla rytmen att hänga kvar, säger han. Att gå en kort promenad tidigt på morgonen är alltså ett bra knep. Och även om solen lyser med sin frånvaro har det lilla ljus som finns effekt menar Torbjörn Åkerstedt.

– Även en mulen dag är det tillräckligt med ljus för att man ska kunna ställa om ordentligt, säger han. Klarar du av att stålsätta dig i omkring tre till fyra dagar finns det alltså full möjlighet att ställa om din klocka och bli en glad morgonlärka.

– Med den här typen av behandling, några dagar i rad, kommer man att kunna ställa om sin klocka rätt bra. Det gäller bara att inte bryta, för då är man tillbaka i sin gamla rytm igen, säger Torbjörn Åkerstedt.


Finn balans med rätt morgonrutiner

Hur vi spenderar den första vakna tiden kan ha inverkan på hur resten av dagen blir. Här är fem saker du bör – och inte bör – göra för att skapa en harmonisk dagsform.


1. Undvik sociala medier

Forskning från Middle Tennessee State University i USA visar att sociala medier kan bidra till nedstämdhet. Orsaken menas vara att vi blir stressade av att jämföra oss med andra. Låt alltså, om du kan, mobilen ligga och skippa slösurfen från sängen.


2. Meditera

Att meditera kan bland annat sänka din stress och göra dig mer fokuserad. Det behöver varken ta lång tid eller vara omständligt. Hal Elrod, författare till boken The Miracle Morning, menar att en minut kan räcka. Sitt i tystnad och fokusera på nuet.


3. Sluta snooza

När vi snoozar lurar vi både hjärnan och kroppen. Det menar forskare från Stanford University. Vi hamnar i obalans eftersom kroppen blir förvirrad, vilket resulterar i att vi känner oss ännu mer sega trots att vi sovit längre. Alltså; stig upp när klockan ringer – första gången.


4. Känn tacksamhet

En studie från University of Kentucky visar att tacksamhet hjälper oss att förbättra vår empati. Vi blir, enligt studien, mindre hämndlystna och bättre på att stå emot negativ feedback.


5. Rör på dig

Har du möjlighet, så rör på dig en litet stund på morgonen. Du väcker kroppen till liv och har lättare att fokusera under dagen.