Hälsoguiden
kosttillskott för barn

Kosttillskott för barn

En varierad kost är alltid det bästa sättet att få i sig de vitaminer och mineraler som vi så väl behöver. Men låt oss vara ärliga: när det kommer till våra små är en varierad kost inte alltid en möjlighet (trots trugande och kreativitet i köket!) Kosttillskott i form av tuggbara, goda vitaminer i roliga former kan vara lösningen till att ändå få i våra barn allt från D-vitamin, till omega-3. Alla produkter är godkända enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR).

Kosttillskott för barn

Vi vet att det kan vara en riktig utmaning att få våra små att äta varierat – och i rätt mängd. En allsidig kost är utan tvekan det absolut bästa sättet för oss alla att få i oss viktiga vitaminer och mineraler, men när ovilja (eller rent 3-årstrots!) står i vägen får vi lov att vara kreativa. Efter att du har rådgjort med BVC eller er vårdcentral, kan det vara en god idé att undersöka tuggbara vitaminer. De är goda i dubbel bemärkelse: smakar gott av exempelvis frukt eller bär, och innehåller allt från D-vitamin till omega-3 – beroende på vilken sort du väljer.

Vilka vitaminer och mineraler är viktiga för mitt barn?

D-vitamin, kalcium och fettsyror, som omega-3, tillhör de viktigaste kosttillskotten för barn. De två förstnämnda är avgörande för barnets skelett och benbildning, medan fettsyror bidrar till normal tillväxt och barnets celler. Just kalcium får barn naturligt i bröstmjölk eller modersmjölksersättning, medan D-vitamin bör ges som droppar från att barnet är en vecka gammalt. Fettsyror finns i fet fisk, nötter och grönsaker; livsmedel som kan vara svåra att få i våra barn. Här hittar du multivitaminer för barn, som är noggrant utformade för att täcka barnets dagsbehov och samtidigt uppfylla de nordiska näringsrekommendationerna.

Hur får man i barn omega-3?

Omega-3 är en fettsyra och tillhör de essentiella fetterna, vilka är livsnödvändiga för oss. Faktum är att hjärnans normala funktion är beroende av just fettsyror. Omega-3 finns naturligt i fet fisk, så som makrill, lax och sill, liksom nötter, rapsolja och linfrön. Om du misstänker att ditt barn inte får i sig tillräckligt av omega-3 via kosten, finns det kosttillskott i form av kapslar och olja att komplettera kosten med.