Hälsoguiden
Nyttiga nypon

Nyttiga nypon

Få bär eller frukter kan mäta sig med nypon när det kommer till att vara välgörande för stela leder.

Läs mer

Vad innehåller nypon?

När de ljuvligt doftande blekrosa blommorna dalat från rosenbuskarna framträder nyponen – skenfrukten av den vackra nyponrosen. De vilda rosarterna dignar ofta av nyponklasar rika på välgörande vitamin A och C, mineraler och antioxidanter. Nyponens höga innehåll av vitamin C bidrar inte bara till att ditt immunsystem fungerar som det ska, utan också till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Vitamin C bidrar nämligen till normal kollagenbildning i benstommen.

Dessutom innehåller bären livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium, samt karoten som är en källa till A-vitamin. Nypon innehåller även mycket folsyra, som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida (ersätter dock inte folsyra som tillskott för gravida kvinnor). Tar man tillvara frukterna kan de användas färska till sylt och chutney, eller till nyponte.


Nyheten Life Flexilett Nypon är den enda på marknaden som är ekologisk och vegansk. Nyponen är odlade i vulkanisk, mineralrik jord vid Chiles kust där gynnsamma väderförhållanden på hög höjd gör nyponen rika på vitaminer, mineraler och galaktolipider.

Hur använder vi nypon?

Det finns många – och goda – sätt att få i oss nyponen. En kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner! Du kan börja dagen med en kopp nyponté eller varm och god nyponsoppa. Servera den med fördel tillsammans med lite glass och/eller mandelbiskvier. 1,5 dl yoghurt blandad med 1 krm kardemumma och 2 msk farinsocker är också gott!

Du kan även strö nyponpulver över morgonyogurten. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad och man kan även koka chutney på dem. Nyponpulver finns även som kosttillskott i form av kapslar och pulver. Nypon bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

Torka nypon

Den vackra rosa blomman pryder nyponbusken på högsommaren, i juni-juli. Därefter i augusti eller september kommer nyponfrukten. Plocka frukten när den är mogen, skölj noga och snoppa den.

Sedan kan du välja att torka nyponen eller förvara dem i frysen som malda småbitar i plastpåsar. Ska du torka dem, börja med att halvera nyponen och tänk på att använda plasthandskar. Runt nyponkärnorna finns det nämligen ett ludd som kan skapa kli. Bred ut nyponbitarna i långpanna och torka i ugnen på 50 grader i cirka 5-6 timmar, tills skalen är hårda och torra. Mal dem till fint pulver och förvara torrt och svalt.

Orkar du inte plocka och torka själv? Prova någon av våra nyponfavoriter!