Hälsoguiden
Träning för alla åldrar

Träning för alla åldrar

Allt fler vågar börja med nya sporter längre upp i åldrarna. 60-plussare kliver in i boxningsringen och slänger sig i bassängen för att lära sig crawla. Efter flera år utan träning hittade Kamilla Kohn Rådberg, 50, sin passion – tennis.

Läs mer

Kamilla Kohn Rådberg kommer småspringandes in till träningen på Ullevi Tennisklubb denna söndag. Med tenniskjol och sin racket i handen. Det är andra gången hon är i hallen den här veckan. I dag ska hon dessutom vara med på två träningar.

– Det är ju så fantastiskt kul, säger hon.

För bara några år sedan var hon mer eller mindre en soffiggare. Hon hade visserligen inget emot att arbeta med kroppen, och fixade gärna i trädgården, men någon träning handlade det aldrig om.


– Jag tränade jättemycket fram till att jag var 16 år. Det var mycket ridning, segling, och konståkning, men även volleyboll och fotboll. Sedan slutade jag, och tränade ingenting – under 30 år. Jag gick till simhallen en gång varje år och simmade 2 500 meter. Så länge jag kunde göra det tyckte jag att jag var i bra form. När jag inte orkade det heller slutade jag gå till simhallen, säger Kamilla och skrattar.


"Har inte ens bollsinne"

Tjusningen med tennis upptäckte Kamilla för fem år sedan när familjen bodde i USA. Hon ville hitta en ny hobby till henne och ena sonen. De provade tennis.

– Det räckte med en gång, jag blev såld. Jag vet inte varför, för jag har inte ens bollsinne. Men det är väldigt kul att bli så biten. Jag tränar inte tennis för att jag måste utan för att det är så kul.


Ullevi TK upplägg för motionärer som passar Kamilla perfekt. Klubben erbjuder träningar på fem olika nivåer – grön, gul, blå, röd och svart – och det finns många träningspass att välja på under veckan. Kamilla går på de gula passen, för dem som är en nivå över nybörjarna. Sex spelare delar på två banor och en tränare under träningarna.


– Det är jättetrevligt. Systemet gör att man tränar med olika tränare och olika medspelare. Och det blir en mycket bättre flexibilitet än om man anmäler sig på en kurs som är en speciell tid varje vecka. Jobbar man mycket, och har barn med aktiviteter och läxor, är det lätt hänt att man missar hälften av gångerna. Då blir kursen helt plötsligt ganska dyr, säger Kamilla.

På det här passet är Jakob Lundblad tränare och han styr upp träningen för dagens fem deltagare. De slår bland annat backhand-slag och attackerar mot nät för att träna volley. Det mesta handlar om att lära sig grunderna ordentligt så att det går att hålla igång bollen med en motspelare.


Började spela med vänsterhanden

Kamilla fick göra något av en omstart i somras. Under åren i USA drog hon på sig en tennisarmbåge av allt spelande. Efter operation och mycket rehabträning ställde hon sig på banan igen i somras.

– Jag fick ont direkt. Så jag bestämde mig för att börja spela med vänster hand i stället. Det var det alternativet jag hade. Det hade varit tråkigt att sluta på grund av en skada.

Slagen sitter bra trots ”handbytet” och att hon fått ändra hela rörelsemönstret. Kamilla står inte still många stunder under den en timme långa träningen.


– Det är pulshöjande i allra högsta grad. Man blir rejält svettig, säger Kamilla när hon sätter sig ner efteråt och berättar hur hennes fysik har förändrats av tennisen.

– Det är jättestor skillnad. Jag är till exempel mycket piggare nu. Och jag har börjat få upp ögonen för annan träning. Nu kan jag gå ut och springa under delar av året – mycket för att det är så fantastiskt vackert i naturen – och känna att det faktiskt är skönt och ett bra sätt att stressa av.


Kamilla tränar även på gymmet för att kroppen ska hålla bättre för tennisträningen.

– Totalt tränar jag tre till fyra gånger i veckan – tennis, konditionsträning och styrketräning, säger hon.


Ökning av äldre motionärer

Erik Norinder är bredd- och motionsansvarig på Ullevi TK och säger att klubben märker en ökning av äldre motionärer i klubben. Han tror att en anledning är det flexibla systemet med så kallade öppna pass.

– Förut fick vi tacka nej till många nybörjare för att kurserna var fulla. Nu ser vi en strid ström av nya spelare. Och vi märker att er äldre, som spelat tennis länge, börjar ta lektioner för att utveckla spelet. Det är verkligen positivt för det allmänna välbefinnandet att folk stannar kvar i träning.


Erik Norinder tycker att tennis är en sport för hela livet, bra för skelettet, hjärtat och den sociala samvaron.

– Den äldsta spelaren vi har i träningsverksamheten är 80 år, säger han.

Kamilla Kohn Rådberg vill komma upp lite i nivå så att hon klarar av att spela match i klubbens damsektion.

– Jag är också väldigt sugen på att följa med på någon tennisresa. Det finns ju så mycket att hitta på nuförtiden. Det pratas om en träningshets, men det är väl i så fall en väldigt bra trend.



TEXT: KAJSA SANDIN