Hälsoguiden

Släpp på gasen

Fis, prutt, mök, fjärt, brakare. Även okärt barn har många namn. Men varför bildas de där besvärliga gaserna? Varför luktar de så? Och kan vi göra något åt dem?

Fis, prutt, mök, fjärt, brakare. Även okärt barn har många namn. Men varför bildas de där besvärliga gaserna? Varför luktar de så? Och kan vi göra något åt dem? Magexperten och dietisten Sofia Antonsson visar vägen genom tarmarna.

Alla människor fiser varje dag. Snittet ligger på 10–20 gånger om dagen. – Det händer ofta när man går, när man reser sig eller när man motionerar. Då kommer tarmarna igång och börjar röra på sig. Sitter man stilla blir det inte samma produktion, säger Sofia Antonsson. Hon är legitimerad dietist, expert på maghälsa och hjälper människor som har problem med svullen mage, gaser och för mycket tarmaktivitet.


Det är våra tarmbakterier som tillverkar de där förargliga gaserna. När de mumsar på den mat som finns i magen startar en fermenteringsprocess.

– De jäser helt enkelt det vi äter och då bildas gaser. Sen trycker tarmrörelsen ut dem. Olika människor har olika stora problem med gaser beroende på om de har känslig mage, en annorlunda uppsättning tarmbakterier eller plåtmage.
Är du normalfrisk märker du kanske inte dina pruttar så mycket, men de med känsligare mage kan få stora problem.
– Nästan alla människor blir gasiga av värstingarna lök, vitlök, bönor och blomkål, säger Sofia. Och alla som äter ärtsoppa blir pruttiga, men har man känslig mage eller IBS kan man nästan bli sjuk av det.


Varje dag bildas det 1–2 liter gas i våra magar. Det gör förstås att vi släpper väder de där 20 gångerna – och det är helt normalt. Problemet uppstår när vi är i miljöer där det inte är okej att prutta. Och det innebär ju nästan överallt utom på toaletten. Du kanske står i hissen på väg upp till jobbet när det börjar röra sig i magen och du bara råkar släppa ur dig en smygare. Den låter visserligen inte, men luktar desto värre.


Du har ingenstans att ta vägen

När du väl kommit till din arbetsplats sitter du förmodligen i ett öppet kontorslandskap. – Där kan det bli obehagligt för vem som helst när gaser bildas. När tarmen utvidgas triggar det smärtsignaler till hjärnan. Är man då en känslig person kan det bli jobbigt, man känner av tarmen mycket mer och det bildas fler och fler smärtsignaler. Sedan går du in i ett möte och det börjar bubbla, jäsa och låta i magen. Du har ingenstans att ta vägen och kallsvetten kryper fram i nacken. – Då kan hjärnan och stressen dessutom göra det värre så att magen drar igång ännu mer, säger Sofia.

Vad ska man då göra när tarmarna börjar leva sitt eget liv?
– Mitt bästa tips är att fisa när du behöver. Sitt inte och håll inne. Men det är förstås lättare sagt än gjort, man kan ju inte springa in på toa var tionde minut för då undrar ju folk vad man gör, säger Sofia.


Stå upp och jobba

Hon tipsar vidare om att det är bra att gå så mycket som möjligt under dagen. Till jobbet, en promenad kring lunch och en sväng på eftermiddagen. Då kan man släppa ut gaserna samtidigt som man piggnar till. Har du ett höjbart skrivbord är ett bra tips att stå upp och jobba, då bildas det inte lika mycket gaser. Vilken typ av pruttar som kommer ur dig beror till stor del på den mat du äter. – Det finns en teori om att man kan vänja sig vid till exempel lök och vitlök, men det tror jag är svårt. Det är ett väldigt stort jobb att lära tarmen att tolerera den typen av fibrer, säger Sofia.

Men vi måste väl få i oss just fibrer för att må bra?
– Ja, det finns ingenting som heter ät mindre fibrer. Men har man känsligare mage gäller det att vara observant på vilken typ av fibrer man äter. I dag får vi i genomsnitt i oss 15 gram fibrer om dagen, men vi behöver hela 30. – Vi behöver alltså äta dubbelt så mycket fibrer som vi gör så det är bara att öka! 
Varför?
– För att tarmarna ska kunna jobba ordentligt och må bra. Det ger oss en bra mångfald och en bra mängd tarmbakterier, vilket i sin tur ökar mängden avföring och får oss att gå ordentligt på toaletten. Allt det här är kopplat till en minskad risk för tarmcancer och folksjukdomar som till exempel demens och diabetes.


Lär känna din mage

Så du behöver inte vara rädd för att fibrerna får din mage att börja leva sitt eget liv – både i och utanför tarmen. Se bara till att äta det som just din mage klarar av. – Alla fibrer är bra om man inte har känslig mage, men har du känslig mage gäller det att välja snälla fibrer, tipsar Sofia.

Laktos

Om du en stund efter att du druckit mjölk tydligt märker oro i magen kan det bero på laktosen. Men de flesta är inte laktosintoleranta, ofta beror problemen på IBS. Du kan testa att utesluta laktosprodukter själv, men laborera inte för mycket.

IBS

En funktionell störning i tarmen som kan ge avföringsrubbningar, smärta, uppblåsthet och gaser. Drabbar cirka 15–20% av befolkningen.

Vegetarian

Att äta olika baljväxter och alternativa produkter med soja ger ofta gaser. Om det är ett problem för dig så välj andra proteinrika alternativ som quinoa, quorn, ägg och edamamebönor (som är snällare mot magen).

Obalans

Stress och för lite fibrer kan göra så att tarmbakterierna utarmas och hamnar i obalans – och därmed producerar mer gas. Stressa mindre och ät mer snälla fibrer så kan det bli bättre. Du kan också ta tillskott med mjölksyrabakterier. Genom att tillsätta goda tarmbakterier kan de hantera det som kommer ner i magen på ett bättre sätt.


Hur gasar du?

Luftfisen: Kommer ofta när vi suttit stilla länge och börjar röra på oss. Då börjar även tarmarna att röra sig och luften vill ut. De här fisarna luktar inte.

Flygplansfjärten: Många blir jättepruttiga på flygplan. Det handlar helt enkelt om trycket. Vid lägre tryck kan man säga att luften i tarmarna expanderar. Det blir jättebökigt
i magen, men luktar sällan. Om man ska ut och flyga är det bra att tänka på vad man äter innan. Välj gärna något som är snällt mot magen, som till exempel ris, kyckling eller en banan.

Magsjukemöken: När man är magsjuk får man en obalans i tarmfloran som gör att man kan börja fisa annorlunda – och då kan det börja lukta jätteilla. Över huvud taget blir det lite uppror när tarmfloran på något sätt kommer i obalans, vilket händer ganska ofta när vi är utomlands och får i oss annorlunda mat.

Äggmöken: Den stinkande äggmöken uppstår av att det bildas svavelaktiva gaser i tarmen, vilket ofta sker när vi konsumerar kött, ägg eller har någon form av obalans i tarmfloran.


10 lugnande tips för magen

  1. Res på dig! Undvik stillasittande så får du fart på tarmen.
  2. Stressa inte! Stress påverkar magen och tarmfloran.
  3. Ät långsamt! Många äter alldeles för fort och det stör tarmfunktionen.
  4. Satsa på fibrer! Hjälp dina tarmbakterier i balans genom att äta mer fibrer.
  5. Tillsätt mjölksyrabakterier! Då kan tarmfloran hantera det som kommer ner på ett bättre sätt.
  6. Tugga maten ordentligt. Att tugga för dåligt ökar risken för uppsvälld mage.
  7. Undvik kolsyra! Bubbliga drycker ger ofta mer gaser.
  8. Rör på dig! Träning och rörelse kan göra magen lugnare.
  9. Minska kaffemängden! Kaffe kan ge orolig mage så drick med måtta.
  10. Stötta med tillskott av matsmältningsenzymer! Att maten inte bryts ned tillräckligt kan leda till besvär.

Är din mage gasig?

Ät det här:

• Ris
• Potatis
• Rotsaker
• Gröna bladgrönsaker
• Broccoli
• Haricots verts
• Havre
• Banan
• Konserverade linser (”de är snällare mot magen än torkade eftersom fibrerna har gått ut i spadet”)

..men undvik det här:

• Lök
• Vitlök
• Bönor
• Jordärtskockor
• Blomkål
• Avokado
• Vete
• Råg
• Äpplen
• Päron
• Tuggummi
• Halstabletter med sötningsmedel (”de är riktiga gasbomber”)