Hälsoguiden
Vi älskar kokos

Vi älskar kokos

Kokos har nått hälsotoppen både i köket och skönhetsvärlden. Olja/fett, juice, mjöl och socker är många gåvor från en och samma frukt. Här har vi samlat tips och matnyttig info i en kokosguide!

Läs mer

Tips på hur du kan använda kokos i maten


En tesked kokosfett blir ett välgörande tillskott i morgontéet eller kaffet.


Kokos är toppen i en fräsch sommarsmoothie.


Kokosmjöl går utmärkt att använda till bakning och har ett lågt GI-värde.


Kokossocker har en lätt smak av kola och går att använda i bakning. Fördelen är att sockret att ett betydligt lägre GI än vanligt socker.


Kokosmjöl eller kokosflingor blir ett nyttigt tillskott i müslin.


Kokosfett fungerar utmärkt att steka i. Välj med fördel ett fett utan smak om du inte vill att maten ska smaka kokos.


Kokosvatten är en härlig törstsläckare. Det smakar inte kokos, utan har en söt-salt smak. En härlig törstsläckare!


Tips på hur du kan använda kokos som skönhetsprodukt


Har du torrt hår? Massera in kokosolja i fuktiga hårtoppar.


Använd i ditt fotbad som en mjukgörande olja. Ger en tropisk känsla med den härliga kokosdoften.


Går utmärkt att använda som massageolja. Håll burken under varmt rinnande vatten en stund så blir oljan flytande. Den smälter även snabbt i handen. Blanda med naturliga doftessenser om du vill.


Använd kokosolja som rengöringskräm, för borttagning av makeup, återfuktande hudkräm eller som härlig ansiktsmask. Går snabbt in i huden.


Smörj in dina torra läppar med kokosolja.
Vilket fett ska man välja?

Kokosfettet/oljan finns i många olika prisklasser och variationer. Kallpressad och oraffinerad eller processerad. Med eller utan smak av kokos. Duger det "vanliga" kokosfettet från kyldisken eller behöver vi tänka steget längre? Det kan vara svårt att veta vilka skillnader som dessa sorter har.


Om man köper ett ekologiskt och kravodlat kallpressat kokosfett så får man ett kokosfett med högt näringsinnehåll och av god kvalitet. Köper man ett processerat kokosfett (ej eko, ej kallpressat) så får man ett kokosfett med mycket mindre näring som dessutom kan innehålla flera kemikalier som använts vid tillverkning. Det är dessutom ofta blekt och härdat. Många av kokosens naturliga hälsosamma egenskaper har därmed försvunnit.


Tyvärr är det även så att många kokospalmplantage som inte är ex. ekologi- och kravcertifierade besprutas med farliga bekämpningsmedel som har en påverkan på såväl natur som djur. Med andra ord, om du vill ha ett kokosfett av hög kvalitet- köp ekologiskt och kallpressat. Huruvida du vill ha ett fett med smak eller inte väljer du själv.


Nyttigt i kokos


Kokosfett innehåller den nyttiga laurin- och kaprylsyran. Laurinsyra återfinns även i bröstmjölk.


Det sägs att kokos kan påskynda förbränning.


De medellånga fettsyrorna ger ett bra energitillskott som håller i länge. Den stora andelen mättat fett som kokosolja innehåller är lätt för kroppen att använda som bränsle. Fettet tas inte heller upp och lagras av kroppen lika lätt som andra fetter.

Främjar återhämtning.


Bevarar fuktbalansen pga. dess höga innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen.


På grund av sitt näringstäta innehåll anses kokos ha en närande effekt på hår och hud.


Kokosfett kan förvaras i rumstemperatur. Tänk på att ju högre temperatur den utsätts för, desto mer flytande blir den. Om den förvaras i kylskåp blir den stel. Kokosfett har lång hållbarhet.