Hälsoguiden
Så tar du hand om mogen hy

Så tar du hand om mogen hy

Huden förändras med tiden, och så gör även sättet du bäst bevarar den på. Med rätt rutiner kan du förvandla en trött hy med torrhetsrynkor, till en fyllig hy med mjuka livslinjer.

Läs mer

Ing-Marie Svenssons tre bästa tips för den mogna huden:


1. Ät näringsrikt, och glöm inte att dricka mycket vatten! Eller ännu hellre örtdrycker.

2. En mild rengöring och ansiktsvatten är A och O i din hudvårdsrutin.

3. Använd oljor ofta för att hålla huden mjuk och smidig.De finns där, rynkorna. Oundvikligen. Linjer som vittnar om att vi skrattat, förvånats och fundersamt rynkat våra pannor. Linjer som helt enkelt visar att vi har levt. Vårt inneboende kronologiska åldrande kan vi inte styra över, men däremot kan de ålderstecken som beror på yttre faktorer både bromsas och i viss mån trollas bort. Men det gäller att tänka holistiskt, för din hud påverkas från flera olika håll.

– Jag brukar lite förenklat dela upp det som påverkar huden i fyra delar, förklarar Ing-Marie Svensson, hudterapeut med inriktning på naturlig hudvård.

– Första delen är arvet, ditt genetiskt förutbestämda åldrande. Den andra delen är din miljö, och då pratar jag inte bara om solen och luftföroreningar, utan även om stress och hur du mår i allmänhet. Det påverkar mer än man tror. Den tredje delen handlar om vad du stoppar i munnen, och sista delen gäller det du lägger på huden.Vad händer i huden när vi åldras?

Det finns olika anledningar till att huden förändras när vi blir äldre, men framförallt handlar det om att cellförnyelsen saktar ned. Ämnena kollagen och elastin, som ger huden sin fyllighet och spänst, bryts långsamt ned – och även cirkulationen i vävnaden försämras med tiden. Vad en mogen hy behöver är produkter som stödjer cellförnyelse och stimulerar hudens naturliga processer. Denna typ av aktiva ingredienser finns i anti age-produkter, men ofta kan en fuktkräm eller olja räcka långt för att huden ska bevara sitt hälsosamma yttre. En åldrad hud karakteriseras nämligen också av att fett- och fuktinnehållet i cellerna minskar, vilket gör det extra viktigt för en mogen hy att släcka hudens törst, från både in- och utsida.
– De första rynkorna vi får kommer från mimiska linjer som dröjer sig kvar. Sedan kan man få linjer som beror på fuktförlust, men dem ska man inte behöva ha. Den typen av fina linjer går att få bort med rätt vård, säger Ing-Marie Svensson.


En bra hudvårdsrutin är grunden

Hudvårdsutbudet kan ibland kännas överväldigande, men allting börjar med en bra rengöring. Det är viktigt att använda en som är mild och skonsam. Ett av de vanligaste misstagen inom hudvård är att tvätta sig med för starka tvålar – som kan skada hudens naturliga skyddsbarriär.
– Vikten av att tvätta huden rätt är viktig för alla hudtyper. Det gäller att rengöra skonsamt, säger Ing-Marie Svensson.


– Du har som en skyddande mantel över kroppen och från det du föds jobbar den efter att ha en balans mellan fukt och fett. Tvättar du dig med för stark rengöring kan du skapa obalans, så använd en mild rengöring – aldrig en vanlig tvål.


Därför ska du använda ansiktsvatten

Ing-Marie betonar också vikten av ansiktsvatten, gärna en tonic med örter.
– Folk missuppfattar fortfarande funktionen av ett ansiktsvatten. Det är inte till för att rengöra, utan för att ge fukt och näring. Ett ansiktsvatten ger signaler till vävnaden att binda till sig fukt och rensa bort slaggprodukter, förklarar Ing-Marie.


Är huden rätt balanserad redan innan din kräm läggs på får den dessutom bättre effekt. Ett ansiktsvatten neutraliserar hudens ph-värde, återfuktar och får nästföljande vårdande produkter att tränga ner djupare i hudlagren. Det kan förklaras genom att jämföra huden med en wettextrasa. Ju torrare den är från början, desto sämre är uppsugningsförmågan.


Den viktiga återfuktningen

Ju äldre man blir desto mer fuktfattig blir huden, därför kräver en mogen hy rikare och tyngre krämer. En närande fuktkräm håller din hud återfuktad och verkar samtidigt skyddande. Låt krämen eller en olja bli basen i din vård, och välj sedan om du vill gå vidare med en mer målinriktad och aktiv hudvård, som du kan läsa om längre ned.


Glöm inte insidan!

– Huden är vårt största organ så självklart måste vi även från insidan mata vår kropp med bra byggstenar och fetter. Det räcker aldrig bara att köpa en bra kräm, säger Ing-Marie, som förespråkar ett holistiskt synsätt.

– Så länge du lever väl; äter nyttigt, motionerar och dricker mycket vatten, så kan du behålla din hud. Men äter du skräpmat och mycket socker, kommer det att visa sig också på din hy.

Det är bra att äta en varierad kost. Zink bidrar till att bibehålla en normal hud och C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad och varierad kost och en hälsosam livsstil.


Vilka produkter ska man välja?

I dagens djungel av produkter är det svårt att urskilja vilka som bättre än andra men Ing-Marie Svensson har gjort sina val.
– Jag har valt att jobba med naturlig och ekologisk hudvård, framför allt med Dr Hauschka, som har en hudvårdsfilosofi jag tror på. Vi kommer ju själva från naturen, därför tror jag på att det vi äter och smörjer in oss med också fungerar bäst om det är så naturligt som möjligt.


Målinriktad hudvård


Rynkor och slapp hud

För att förhindra nedbrytning av kollagen och elastin handlar det om att använda lite kraftigare anti age-produkter som på ett naturligt sätt stimulera hudens mekanismer. Serum har ofta en högre koncentration aktiva ingredienser än en kräm.

– Ett nästa steg som jag gör vid ansiktsbehandlingar är massage, berättar hudterapeuten Ing-Marie Svensson.


– Genom att massera huden får man en bättre blodgenomströmning till vävnaden, vilket gör att näringen tas upp bättre. All cirkulation går långsammare med åldern, det kan vi inte komma ifrån. Därför behöver man mer aktiva ingredienser som kan hjälpa den komma igång igen.


Grå och glåmig hud

En grå och trist hudton beror på syrefattig vävnad och dålig cirkulation. Eftersom den mogna huden har svårare att stöta bort döda hudceller kan det behjälpas med hjälp av en peeling eller massage.


En lätt och effektiv övning är att göra små lätta snabba nypningar med en liten tvist, i cirka 2 minuter över ansikte, hals och dekolletage. Det piggar omedelbart upp blek och trött hud.


Pigmentfläckar

Pigmentfläckar kan bero på solskador, ärftlighetsfaktorer eller bero på hormonella förändringar, som uppkommer till exempel vid en graviditet. Det finns hudvårdsprodukter som är specifikt riktade mot detta, men de kräver frekvent användning – och man bör veta att pigmentfläckar trots detta kan vara mycket svåra att bli av med.


Torr hud

I den mogna huden är talgproduktionen inte lika aktiv, man kan därför behöva fylla på med extra fukt och fett. Att använda en fuktmask en gång i veckan kan hjälpa, i synnerhet under vinterhalvåret.

En av de främsta saker du kan göra för att bromsa hudens fortsatta åldrande är att undvika solen, eller mer specifikt, den ultravioletta strålningen som avges från solen. Under vinterhalvåret är UV-strålningen på våra nordliga breddgrader förhållandevis låg, men viktigt att tänka på är att den ultravioletta strålningen är närvarande även när det är molnigt, så se till att skydda huden med solskyddsfaktor om du vet med dig att du ska vara utomhus en längre tid.