Hälsoguiden
Ta hand om dina ögon

Ta hand om dina ögon

Våra ögon är viktiga, genom dem ser vi världen. Hjärnan registrerar sinnesintrycken och gör att vi kan se. Många tar nog sin syn för givet och lägger inte så mycket tanke på ögats välmående. Men vad kan du göra för att bibehålla en normal synförmåga? Nedan får du veta mer.

Läs mer

Vad är ögat?

Ögat är ett litet organ som innehåller många olika delar som var och en har en specifik funktion för att du ska kunna se och tolka omgivningens synintryck.


Vad kan jag göra för att bibehålla en normal synförmåga?

Det finns flera näringsämnen som är bevisat att de bidrar till att bibehålla normal synförmåga, dessa näringsämnen är DHA*, riboflavin (vitamin B2), vitamin A, samt zink.

DHA finns det rikligt av i fet fisk, t ex lax och makrill.

Vitamin A är en fettlöslig vitamin som finns i oljor, mjölk och fet fisk.

Zink finner du rikligt av i bl a fisk, skaldjur, nötter och frön, men även i blåbär.

B2 finner du mest i kött, fågel, grönsaker och spannmål.

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 250 mg DHA.


Life Blueberry Vision

Life Blueberry Vision innehåller ett högkoncentrerat extrakt av svenska blåbär. Kosttillskottet innehåller även extrakt av ringlomma, ögontröst, svarta vinbär och druvkärnor samt flera vitaminer och mineraler, däribland vitamin A (från naturligt betakaroten) och zink (aminosyrekelaterat) som bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

Tabletten är dragerad med vegetabilisk cellulosa som bidrar till att göra den lätt att svälja.


Visste du detta om ögat?

Dina ögon är ständigt beredda. De flesta delar av din kopp tar lite tid på sig för att värma upp till sin fulla potential. För att se krävs det att halva hjärnan är engagerad. Forskare har ännu inte hittat ett sätt att transplantera ett öga. Synnerven som förbinder ögonen till hjärnan går inte att rekonstruera. Båda dina ögon har en blind fläck. Du märker inte av den eftersom dina ögon arbetar tillsammans och på så vis fyller i varandras blinda fläckar. De mest aktiva musklerna som finns i kroppen är ögonmusklerna.


Om ögat

Hos människan utgörs näthinnans ljuskänsliga celler av tappar och stavar. De ligger tätt packade i näthinnan och sätter, precis som de ljuskänsliga punkterna i en digitalkamera, tillsammans med optiken en gräns för hur små detaljer som kan registreras.Källa: Nationalencyklopedin (ne.se)

Life Blueberry Vision

Ett kosttillskott för ögonhälsan som innehåller en blandning högkoncentrerade extrakt av svenska blåbär, vitamin A och zink som bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

Handla här!
Handla här!

Visste du detta om ögat?

De mest aktiva musklerna som finns i kroppen är ögonmusklerna.

Visste du detta om ögat?