Hälsoguiden

Du är den viktigaste personen i ditt liv – så se till att rå om din kropp och själ. Med livsstilsförändringar, stora som små, kan du snabbt uppleva skillnad i både mående och energi. Och låt oss vara ärliga, visst är det alltid lockande med lite extra ork i vardagen? Här följer våra sju bästa tips till hur du tar hand om hjärtat. 


1. Planera för vila och sömn. 

Vi vet att livet kan se olika ut för oss alla, inte minst beroende på vilken fas vi befinner oss i. Och visst är det sant att ett särskilt antal timmar sömn per natt gör oss gott, men ibland ser utsikterna sämre ut. Satsa på att skapa goda förutsättningarna för vila, och maximera den stund av lugn som du får. Mörker utsöndrar sömnhormonet melatonin, medan minskad koffeinkonsumtion minskar tiden det tar att komma ner i varv. Rör gärna på dig om dagarna; det minskar känslor av stress och ökar produktionen av endorfiner, som i sin tur ger oss känslor av välbehag. 


2. Maxa med färg och nyttiga fetter.

Hälsosamma matvanor är ett stort steg på resan mot ett starkare hjärta. Genom att äta mer grönsaker, frukt och nyttiga fetter (så som Omega-3), blir du till större del mätt på sådant som minskar risken för bukfetma och högt kolesterol. Frossa i färgglada, fiberrika råvaror, fisk och skaldjur, fullkorn och nötter – men se också till att unna dig annat emellanåt, kanske i goda vänners lag? Och på tal om vänskap, visste du att hälsosamma och givande relationer också kan bidra till bättre hjärthälsa? 


”Visste du att hälsosamma och givande relationer också kan bidra till bättre hjärthälsa?”


3. Komplettera kosten med vitlöksextrakt. 

I tillägg till en sund, balanserad kost kan du addera lagrat vitlöksextrakt (AGE); en välstuderad ingrediens som ofta används i kosttillskott för personer med hjärt- och kärlproblematik. AGE bidrar till normal blodtrycks- och kolesterolnivå, välmående blodkärl och artärer, liksom förbättrad blodcirkulation. Hos Kyolic hittar vi olika kosttillskott med AGE, där framställningsmetoden eliminerar vitlökens illaluktande svavelämne allicin. Det innebär att du kan njuta av vitlökens hälsofördelar – utan att oroa dig för dålig andedräkt. 

4. Fimpa cigaretten – för gott.

Det är ingen idé att linda in det: rökning är den absolut vanligaste anledningen till hjärtinfarkt. Tobak innehåller kolmonoxid som skadar hjärta och kärl, men också illavarslande ingredienser som vätecyanid, arsenik och över femtio andra cancerframkallande ämnen. Och faktum är att även passiv rökning är skadligt – ett skäl så gott som något till att fimpa för gott, inte sant?


5. Unna dig rolig rörelse.

All typ av rörelse är guld, oavsett om det gäller en skogspromenad, en löptur i stadsmiljö eller parklek med din hund. Fysisk aktivitet höjer vår puls och ser till att hjärtat får arbeta, vilket ger förutsättningar för ett friskare liv. Aktivera dig med en fysisk aktivitet som du tycker är rolig under minst 150 minuter per vecka och njut av en härlig stund – hälsofördelarna får du på köpet!


6. Hitta stressbovarna – och eliminera dem.

Stress är aldrig välkommet, så låt oss bena ut var problemet ligger. Uppstår stressen på grund av en dålig livssituation hemma? På arbetet? För att du sover dåligt? Gemensamt för de alla är att de kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. Stress kan i sig påverka våra blodkärl och faktiskt fler åkommor än så, om stressen får möjlighet att påverka just sömnen eller vår aptit. Hitta verktyg för att hantera stressen, våga be om hjälp – och tillåt dig själv att sänka kraven.


"Hitta verktyg för att hantera stressen, våga be om hjälp – och tillåt dig själv att sänka kraven."


7. Minska mängden alkohol.

Alkohol har en direkt koppling till hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar, däribland hjärtmuskelsjukdomar, förmaksflimmer, alla typer av stroke, högt blodtryck och kranskärlssjukdom. Ju högre konsumtion, desto högre risk att drabbas. Att minska på mängden alkohol innebär hälsofördelar för hela kroppen, inte minst hjärnan och magens organ, så som lever och tarmar.Hjärt- och kärlsjukdom i generna.

Att leva med sunda vanor är inte alltid hela receptet till ett friskt hjärta. Hjärt- och kärlsjukdomar kan vara ärftliga och bero på en förändring i generna. Sjukdomen kan då gå i arv från generation till generation. Om du känner till en sådan risk eller känner oro för ditt mående, kontakta din vårdcentral.