Hälsoguiden
Naturlig hårvård

Naturlig hårvård

Säg nej till syntetiska konserveringsmedel, färgämnen och artificiella aromer – och ja till naturliga val som kan ge håret helt ny lyster. – Håret blir mer levande när man använder naturliga produkter, säger frisören Caroline Flinkenberg.

Läs mer

Säg nej till syntetiska konserveringsmedel, färgämnen och artificiella aromer – och ja till naturliga val som kan ge håret helt ny lyster.
– Håret blir mer levande när man använder naturliga produkter, säger frisören Caroline Flinkenberg.

Att använda hårprodukter som inte lämnar några miljöskadliga rester och dessutom samspelar bättre med hud och hår är något frisörerna på Eco Hair i Stockholm ser som en självklarhet.


– Naturlig hårvård för mig handlar inte om utförandet av klippningen, vi använder samma tekniker som traditionella frisörer, utan det handlar just om innehållet i produkterna: schampo, balsam, styling och även i färgning, säger Caroline Flinkenberg som driver salongen tillsammans med Irene McGlade.


Doftsättningen i naturliga produkter är dessutom bättre för miljön, då den ofta består av ekologiska eteriska oljor. De konventionella hårprodukterna i skönhetsindustrin lämnar spår av mineraloljor och silikoner som naturen har svårt att bryta ner.


– Jag upplever dessutom att hår som tvättas med naturligt schampo och balsam blir mer följsamt och kräver mindre styling. Jag ser ofta kunder som fått torrt och livlöst hår på grund av syntetiska produkter, säger Caroline Flinkenberg.


Naturlig hårvård bra för hårbotten

I många konventionella produkter förekommer de tvättaktiva ämnena natriumlaurysulfat, (NLS) eller sodium lautyl sulfat (SLS). Dessa sulfater är bra på att lösa upp smuts och fett, men därför rubbas lätt den naturliga oljebalansen och kan verka irriterande på huden. Många upplever därför hårbottensproblem; mjäll och obalanser, som i sin tur påverkar håret. I hårbotten är resultaten tydliga när man går över till mer naturliga produkter, huden får oftast snabbt ett bättre skick.

När det kommer till håret kan känslan variera på grund av att det är en annan typ av mildare rengörande ämnen i de naturliga produkterna, såsom tensider från till exempel kokos och majs. Vissa upplever att håret inte känns lika ”rent” till en början, men det handlar ofta om att i en övergångsperiod tillvänja håret vid de nya produkterna.


Håret behöver anpassning till naturlig hårvård

– Att sluta använda syntetiska produkter ger också kroppen en chans till en detox och därför kan vissa symptom förvärras till en början. Det kan därför vara ett gott tecken att håret snabbt blir fett när du går över till naturligare produkter, eftersom hårbotten producerar sebum (fett) för att återställa balansen. Men det slutliga resultatet blir oftast att du kan tvätta håret mer sällan, det känns fylligare, får mer lyster och det håller sig fräscht längre, berättar Caroline Flinkenberg.

Vissa kan behöva en utrensningsperiod för att håret ska anpassa sig till de nya produkterna, men det är individuellt, menar hon:


– För många känns det bra direkt att slippa kemikalier och oljor som ofta tynger ner håret, men ibland kan det ta upp till ett par månader att få den efterlängtade effekten. Det gäller att hitta rätt produkt som passar just ditt hår och då kan det vara bra att prova några olika märken. Även inom det ekologiska hårvårdsutbudet finns det alltid variationer i tycke och smak.