Hälsoguiden
Busa benen

Busa benen

Spela solen ett spratt genom att fuska fram färgen! Life lär dig tricken för hur du lyckas med brun-utan-sol.

Läs mer

Vi vet. En kjolpremiär efter en säsong med långbyxor är aldrig speciellt rolig. Ett par bleka spiror kan tyckas självlysande i sin vithet och varenda liten skavank gör sig synlig likt tappade vantar på nyfallen snö.

En bra genväg i gränslandet mellan vinter och sommar kan vara att brun-utan-sola fram färgen, eller ”busa”, som man också kan säga. Ofta handlar det kanske inte just om att bli brun, men att helt enkelt bara vilja jämna ut färgtonen lite. I England pratar man inte längre om ”fake tan” utan kallar det för ”skin finishing”; alltså att med hjälp av brun-utan-sol skapa en jämn, fräsch hudton.

Men, vi vet också att det trots namnet inte är helt busenkelt att lyckas. Flammigt resultat med fläckar eller ränder kan vara ett tråkigt utfall. Undvik detta genom bra förberedelser så blir din fuskbränna både jämnare och håller längre. Gör så här:


Steg 1 – Skrubba

Förberedelserna börjar redan i duschen. Använd en kroppsskrubb eller skrubbvante för att polera bort döda hudceller, som annars skulle ha flagnat och lett till ojämn färgton.


Steg 2 – Säkra upp

De problematiska områdena när det kommer till brun-utan-sol handlar ofta om de kring lederna: knän, armbågar och fotleder. Här har man ofta torrare hud, vilket gör att mer färg sugs upp, och resultat blir mörkt och fläckigt.

Motverka detta genom att du en stund innan du ska busa smörjer dessa specifika områden med en vanlig hudlotion. På så sätt mättas den torra huden, så att den inte suger upp lika mycket färg från brun-utan-sol-krämen. Gör även detta på händerna!


Steg 3 – Smörj

För att undvika fläckar och ränder gäller det att arbeta systematiskt och noggrant. Börja nerifrån och upp, ett ben i taget. Börja lägga krämen på stora släta ytor för att sedan smörja ut den mot fötter, anklar och knän. Fortsätt upp över resten av kroppen och ansiktet.


Steg 4 – Händerna

Tvätta händerna noga med tvål när du är färdig. För att inte få en rand kring handlederna kan du avsluta med att lägga lite brun-utan-sol på en bomullstuss och applicera på handryggarna och stryka försiktigt över fingrarna.


Steg 5 – Torka

Låt torka ordentligt innan du tar på dig kläder eller lägger dig på vita lakan. Det är smart att busa på kvällen, för att sedan på morgonen kunna duscha av eventuell doft – men behålla en vacker färg!


Steg 6 – Förläng

Dagarna som följer är det bra att hålla huden återfuktad med en vanlig bodylotion, så håller färgen längre.

Busa benen