Hälsoguiden
Uppblåst och gasig mage

Uppblåst och gasig mage

Lider du av trög eller uppblåst mage finns några råd som kan underlätta problemen.

Läs mer

Var femte svensk har problem med magen eller tarmen minst en gång i veckan. 24% av dem upplever bekymmer med gaser. Besvär med magen är också den vanligaste orsaken till att vi söker hjälp hos sjukvården. Lider du av trög eller uppblåst mage finns några råd som kan underlätta problemen.


1. Ät fibrer och drick vatten

Vid problem med trög mage är det viktigt att äta fibrer och att dricka tillräckligt med vatten. Fibrer bidrar till att snabba på passagen genom tarmen. Lämpliga livsmedel är till exempel frukt som päron, kiwi och banan. Eller spannmål som havregryn och vetekli. Baljväxter som bönor, ärtor och linser innehåller också en stor del fibrer, men vissa av dessa upplevs av många ge gaser. Livsmedelsverket anser att en lagom mängd fibrer för vuxna per dag är 25-35 gram. Resultatet från Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning visar att många behöver äta mer fibrer. Men ät inte för mycket, det kan i stället ge gaser och magont. Varmt vatten, kaffe och te kan stimulera reflex till avföring.


2. Motionera mer

Fysisk aktivitet stimulerar tarmrörelserna. Vid stillasittande i längre perioder kan tarmens arbete stanna av och svälla upp. Skaffa dig regelbundna motionsvanor – varför inte en lunchpromenad eller en cykeltur till och från jobbet?

3. Ät långsamt

Ta det lugnt när du äter, och lämna skrivbordet på jobblunchen. Om du är stressad och äter snabbt hamnar mer luft i magen. Tugga i stället maten ordentligt, då undviker du gaser som kan orsaka uppblåsthet.


4. Sluta stressa

Stress påverkar magen negativt. Det gör det svårare att ha regelbundna vanor. Försök att ta hand om dig själv och minska ner på stressandet.

5. Skaffa dig bra toalettvanor

Försök att gå på toaletten vid samma tidpunkt varje dag. För många kommer magen igång efter dagens första mål. Ta god tid på dig. Då tränar du upp din avföringsreflex vilket gör att magen kan fungera regelbundet. Lyssna även på kroppen om du känner att du behöver gå på toaletten under dagen, annars finns det risk att reflexerna försvinner.


7. Prova kosttillskott

Mjölksyrabakterier är levande bakteriekultur vars mål är att gynna tarmfloran och matsmältningsenzymer hjälper till att bryta ner tillagad mat. Brist på matsmältningsenzymer kan leda till olika matsmältningsbesvär som gasbildning och uppblåst mage.