Hälsoguiden
Därför ska du välja naturligt solskydd

Därför ska du välja naturligt solskydd

Solskydd är inte så enkelt som att ha en kräm med högt SPF. Vi berättar vad du bör veta innan du väljer produkt – och varför naturligt solskydd är det bästa alternativet.

Läs mer

Högre SPF – bättre skydd?

Det är inte alltid solkrämen med högst SPF som ger bäst effekt. Kvaliteten på krämen samt hur du applicerar den är av minst lika stor vikt.

I teorin anger SPF hur många gånger längre du kan vara i solen utan att bränna dig. Om du vanligtvis blir bränd efter 15 minuter ger SPF 15 alltså skydd i 15x15 min= 3 h 45 min.

I praktiken kan detta vara missledande. SPF säger egentligen inte mycket om hur länge du klarar dig i solen, eftersom du inte har exakt kontroll över hur krämen applicerats och nöts bort, eller hur många minuter din bara hud klarar i solen utan att bli bränd.


Högt SPF kan ge falsk trygghet

Studier visar dessutom att folk i större grad tenderar att använda produkter med högre SPF felaktigt. Man använder mindre mängd i för tunna lager och utsätter sig därmed i falsk tro om att man är skyddad för mer skadlig strålning.

Hur bra skydd SPF 30 jämfört med SPF 50 ger är marginellt. Att du använder rätt mängd och att du applicerar tillräckligt ofta är viktigare.


Skillnaden på naturliga och syntetiska solskydd


Fysikaliska/partikulära solskydd

(används inom naturliga solskydd)

Fysikaliska solskydd i form av mineralbaserade filter, till exempel titandioxid och zinkoxid, fungerar genom att lägga sig som en hinna ovanpå huden och reflektera bort solens strålar likt en spegel. Filtren nöts bort av svett och vatten, därför krävs upprepad insmörjning.


Kemiska/syntetiska solskydd

(används inom konventionella solskydd)

Kemiska filter absorberar UV-strålningen och oskadliggör strålningen genom att bryta ner och omvandla den till ofarlig infraröd värme. En kemisk reaktion sker i huden. Kemiska filter bryts successivt ned av UV-strålarna, därför krävs upprepad insmörjning.


Kemiska/organiska solskydd

(används inom naturliga solskydd)

Bland de kemiska filtren finns två klasser. De som är organiska filter och de som är helt syntetiska. Bland solskyddsprodukterna på Life finns bara de UV-filter som är klassade som organiska. De är sammansatta för att ge skydd mot både UVA och UVB.


Varför välja naturligt solskydd?

• Det är snällare mot miljön. Många syntetiska ämnen i solskydd är svårnedbrutna och har visat sig hormonstörande för vattenlevande organismer.

• Det finns indikationer på att vissa kemiska filter kan absorberas in i kroppen, orsaka frisläppning av fria radikaler, reagera hormonstörande, samt orsaka allergiska reaktioner.

• Naturliga solskydd är fria från syntetiska ämnen som mineraloljor, silikoner och kemiska konserveringsmedel.


UV-strålning

UVA = åldrar huden
UVB = bränner huden

Moderna solskydd innehåller skydd mot båda sorternas UV-strålar. Indikation på att UVA-skyddet uppnår en god nivå i förhållande till UVB-skyddet visas på förpackningen genom en symbol med UVA omringat av en cirkel.


Bör man oroa sig för nano?

Det finns inga bevis för att nanopartiklar i solskydd är farliga. Nanoteknik är tillåtet i solkrämer och anses vara säkert enligt EU, men eftersom det är en relativt ny teknik med begränsat forskningsunderlag finns en osäkerhet hos konsumenter. Om ett solskydd innehåller nano, måste detta stå utskrivet i innehållsförteckningen.