Hälsoguiden
Våga äta vilda växter

Våga äta vilda växter

Lisen Sundgren är specialist på användning av vilda, ätliga örter och blommor och aktuell med den nya handboken "Äta vilda växter".

Läs mer

Varför ska vi våga plocka och äta mer av det som växer vilt i naturen?

För att det är god, näringsrik mat och ett jättebra sätt att äta varierat. Det är också extremt lustfyllt att vara i naturen. Du får en stund av närvaro och lämnar alla problem. Letar du efter nässlor kommer du efter en stund märka att du inte tänkt på annat.


Hur undviker man att få i sig något giftigt?

Man lär sig vilka växter som är ätbara och olika kännetecken. Exempelvis kirshkål kirskål kan för ett otränat öga likna giftiga odörten. Då får man lära sig typiska kännettecken för dem båda.
Det är dock extremt ovanligt med växtförgiftning. Lär dig växterna och lyssna på ditt signalsystem. Kroppen har också ett fantastiskt försvarssystem, antingen kräks vi eller så luktar eller smakar växten så illa att vi inte kan äta den. 
Sedan gäller det förstås att plocka ren mat som inte växer nära avgaser eller i industriområden.



Mest användbara växterna enligt dig?

Nässlan är väldigt användbar och kan plockas hela säsongen. Den kan du till exempel stuva, steka, mixa, använda till soppa, smoothie eller göra pesto. Du kan ta vara på fröna och ha dem i fröknäcke eller i müslin.
Gran är också en rolig krydda, vad sägs om snittar toppade med syltade granskott och granpulver?


Hur har du lärt dig allt om växter och örter?

När jag blev utmattad för tjugofem år sedan fanns inte utbrändhet som begrepp och naturterapi hade man såklart inte hört talas om. Men jag gick ut i skogen varje dag och upptäckte att jag blev lugn och rofylld. Så blev jag nyfiken på växterna och började utbilda mig. Tillslut höll jag kurser och skrev böcker. Då skakade folk på huvudet, men nu är det många som inser naturens kraft.


Favoriter från naturskafferiet?

Gör en dessert på myskmadra, det är en himla fin växt! Den luktar och smakar toncaböna. Och gör rosensalt att krydda maten med. Och rosensocker samt rosenvinäger. Så har du smakerna även i vinter.


Tips för nybörjaren?

Försök inte lära dig allt på en gång, börja med det som växer nära dig. Lär känna växterna och använd dem på ett sätt som passar i ditt kök och gör det enkelt. Våga testa, blir det inte gott så testa något annat. Och lär ut det du kan om vilda växter – det är det bästa sättet att lära sig själv och komma ihåg.