4 sätt att hitta till din förundran
1. Fota av det du förundras över, spara på datorn och skriv en liten text om varför du förundras.
2. Skriv förundransdagbok om vad som har förundrat dig under denna dag – stort som smått.
3. Gå en förundranspromenad (utan telefon/smart klocka) och bara ta in din omvärld.
4. Gå ut en stjärnklar natt och ta in oändligheten.
Har du någon gång tappat andan av en överväldigande utsikt eller kanske fällt en tår över ett vackert musikstycke? Då har du upplevt förundran, en känsla som påverkar oss mer än man anar. För inte nog med att den är härlig i stunden, den får oss även att bli friskare och mindre stressade ja, till och med mer kreativa, generösare, mer miljövänliga och smartare.
- Förundran är en känsla av att uppleva något som är större än vi själva. Något som får oss att tappa hakan och säga ”wow”, berättar Sara Hammarkrantz som tillsammans med Katrin Sandberg har skrivit boken Förundranseffekten. Där har de sammanfattat den senaste forskningen om hur förundran påverkar oss.
Effekterna av förundran
När vi är med om något som ger rysningar av förundran händer det grejer i kroppen. Forskningen har visat en rad effekter: nivåerna av stresshormonet kortisol minskar medan må-bra-hormonet dopamin ökar. Hjärtat slår långsammare och antalet proinflammatoriska cytokiner, kroppens hormonella budbärare, minskar. Förundran kan med andra ord även ha en inflammationsdämpande effekt
- Det är det som är så häftigt – att något så härligt som att titta på en solnedgång också kan vara läkande, säger Katrin Sandberg.
Vänd uppmärksamheten utåt
Forskarna har även sett att aktiviteten i hjärnans standardsnätverk går ner. Det är där vi ägnar oss åt ältande och självcentrerade tankar, och när aktiviteten minskar där vänder vi istället uppmärksamheten utåt. Vi tar in andra människor, blir mer öppna och tar in ny information.
– Vissa forskare menar att förundran har varit viktigt evolutionärt eftersom nyfikenhet och viljan att utforska har drivit människan framåt, säger Katrin Sandberg.
Vad är det då som får oss förundrade?
Det handlar lika mycket om de små sakerna i livet som de storslagna upplevelserna. Känslan kan komma av att studera en fjäril som suger nektar – eller av att stå inför Grand Canyon. Förundran är högst individuellt, berättar Sara Hammarkrantz.
- Vissa går igång på naturen, andra på ett musikstycke eller konst. För några kan det handla om att förundras över en annan människas yrkesskicklighet eller över en andlig upplevelse.
Vi är dessutom olika benägna att känna förundran, men alla har förmågan.
- Det är bara att titta på ett barn som försjunker i att studera en nyckelpiga. Vi har det alla i oss, det är bara det att vi har glömt hur man gör. Men det är en förmåga som går att öva upp, säger Sara och tillägger:
- Det börjar med att bli mer medveten om sin omvärld och allt som finns att förundras över. Att titta upp från skärmar, stanna till och se allt fantastiskt. Ett av de bästa sätten är att ta ett barn i handen och gå ut på en förundranspromenad tillsammans.
I oroliga, ovissa tider, som de vi upplevt detta pandemi-år, är det kanske just i förundranseffekten som vi ska söka tröst och lindring? Absolut, menar Katrin Sandberg.
- Jag tror att det är extra viktigt att ”förse sig” med förundran under tider som präglas av oro och känslan av att inte riktigt ha kontroll. Forskning har faktiskt visat att upplevelsen av förundran minskar oron hos personer som väntar på osäkra besked, säger hon och uppmanar:
- Så se till att stanna upp, ta in din omvärld och njut av ögonblicket. Då får du en dos automatisk mindfulness och en paus för att landa och ladda om!