Hälsoguiden
pms

Kosttillskott för PMS

PMS står för premenstruellt syndrom och är ett samlingsnamn för alla de olika – men lika ovälkomna! – symtom som kvinnor i fertil ålder kan uppleva innan mens. Exempel på PMS-besvär är trötthet, nedstämdhet, uppblåst mage, ömma bröst eller sömnsvårigheter, och trots att de ofta försvinner vid mensens ankomst kan känslan av obehag leva kvar. Låt oss tillsammans minska PMS-besvären! Se till att du får i dig näringstät mat med nyttiga fettsyror, aminosyror och näringsämnen, hitta en fungerande dygnsrytm – och komplettera med kosttillskott som stöttar dina hormoner.

PMS och hormonell obalans

Upplever du sömnproblem, ömma bröst, huvudvärk och svullen mage ungefär vid samma tid i månaden – varje månad? Du är inte ensam. Närmare 85% av alla kvinnor har någon gång upplevt symtom på PMS (läs gärna mer i vår artikel här!). Förkortningen PMS står för premenstruellt syndrom, alltså före-mensen-syndrom, och är ett samlingsnamn för alla de PMS-besvär som kvinnor kan uppleva innan mensens ankomst. Vissa upplever besvären varje månad, medan andra får utstå symtomen mer oregelbundet; ofta beroende på hur det står till med vårt hormonsystem. 


Orsak till PMS 

PMS orsakas av hormonell obalans, är kopplat till vår hormoncykel och uppstår mellan ägglossning och mens. Vårt hormonsystem är känsligt för exempelvis rubbad dygnsrytm, stress och ohälsosam kost. Genom att ta till olika åtgärder, som att dra ner på koffein, hitta en fungerade dygnsrytm och äta nyttiga fettsyror (gärna nötter och fisk), kan du uppleva skillnad i ditt mående under cykeln. Här vill vi också tipsa om boken Näringsjägaren, en underhållande berättelse om sund kost. I tillägg kan extra vitaminer och mineraler – så kallade kosttillskott – minska PMS-besvär och tillföra det som din kropp mår gott av.    


Kosttillskott för PMS 

Som alltid vad gäller kosttillskott, ska de aldrig ersätta din kost. De ska komplettera ett redan sunt, näringsrikt matintag med extra vitaminer och mineraler. Och när det kommer till PMS så finns det faktiskt goda råd att ta till, för att minska ovälkomna PMS-symtom. Fettsyrorna omega-3 och GLA (nattljusolja) bidrar till ökad hormonell balans i kroppen, medan D-vitamin, zink och magnesium bland annat bidrar till en känsla av lugn och glädje. Elexir Pharma Wo-Ho! är en produkt som innehåller vitamin B6 och gurkörtsolja, som bidrar till normal energiomsättning och normal psykologisk funktion. Meno Balance från Great Earth är ett annat kosttillskott som minskar symtom på irritation och bidrar till en känsla av balans.