Hälsoguiden
relationer

Relationer

Svenskarna har en uppfattning om att de inte är lika sexuellt aktiva som andra i sin närhet. Men stämmer det?

Läs mer

Svenskarna har en uppfattning om att  de inte är lika sexuellt aktiva som andra  i sin närhet. Men stämmer det?
Var fjärde svensk. Så många tror att andra i deras  närhet har sex flera gånger i veckan. Men faktum  är att när svenskarna fått svara på hur sexuellt  aktiva de själva är så svarar flest att de har sex ett  par gånger i månaden. Var femte svensk har inte  sex alls.Den biologiska klockan är någonting  som stressar många kvinnor i Sverige.  Det är även en av de största anledningarna till att de vill skaffa barn just nu.  Nästan var tredje svensk vill skaffa  barn. Av dessa uppger sex av tio att den  största anledningen till barnlängtan är  drömmen om en egen familj.


I åldersgruppen 41-50 år uppger hela 40 procent  att stress gällande ålder den största anledningen  att de vill skaffa barn. För var fjärde svensk är  rädslan för att ångra sig ytterligare en anledning  till barnlängtan. Det visar sig även att det är fler  män än kvinnor som vill ha barn men som inte  har en partner att få barn med.


Den biologiska klockan är  dessvärre inget som vi kan  påverka och det är förståeligt att  det kan stressa många. Men att få  barn när man är lite äldre är inte  omöjligt och det finns en hel del  man kan göra själv för att främja  fertiliteten och öka chanserna att  bli gravid. Att träna regelbundet,  äta en hälsosam kost och undvika  näringsbrister är några exempel  på hur du kan ge din kropp de  bästa förutsättningarna. 


Linda Granquist, hälsorådgivare på Life

Varför vill du skaffa barn?


 Jag har alltid drömt om en egen familj 59 % 


Stress över ålder  23%


Stress över att jag senare inte  kan få barn 18 %  


Förväntningar från samhället 12 % 


Press från min partner 6 % 


Press från vänner och familj 8 % 


Följderna av pandemin har möjliggjort för karriär och barn 8 % 


Annat 15 % 


Rädd att jag kommer ångra mig om jag inte skaffar barn 27%


Vet ej 3 %

stressade över barn