Hälsoguiden
Eteriska oljor

Eteriska oljor

Eterisk olja, även kallad essentiell olja, är en naturlig produkt som utvunnits och pressats ur växter. Beroende på ingrediens kan den eteriska oljan ha olika effekt, så som kylande eller sammandragande vid hudvård eller lugnande vid aromaterapi. Här hittar du eteriska oljor med doft av lavendel, vanilj, pepparmint och ceder med fler.

Eterisk olja för avslappning, energi – eller meditation

Här har vi samlat eteriska oljor från Better you, Booming bob och Treemendus, välkända varumärken som tillsammans skapar ett väldoftande universum av essentiella oljor och doftnoter. Eteriska oljor har använts för olika ändamål i flera tusen år, och är idag uppskattat över hela världen för dess förmåga att skapa exempelvis lugn, avslappning eller energi, beroende på vilken växt den eteriska oljan kommer från.


Egenskaper hos eterisk olja

Eterisk olja med lavendel, sandelträ, eukalyptus eller salvia? Möjligheterna är många – så vilken eterisk olja ska du välja? Eterisk olja med lavendel har en förmåga att dämpa ångest och stress, och bidra till lugn. Lavendelolja är därför också en god vän att ta till under perioder av dålig sömn, för att hitta till avslappning och lättare insomning. När du söker energi, vill vi tipsa dig om citrusdofter som anses ha en upplyftande effekt för våra sinnen. Booming Bob Citronella är utvunnen ur citronellablad och har en örtig, frisk doft som är perfekt för detta ändamål. Eteriska oljor med trä, så som ceder och sandelträ, är mycket uppskattade inom meditation, tack vare dess lugnande effekt vid stress eller nervositet.

Tips: här hittar du receptet till hur du skapar ditt eget, ekologiska sköljmedel med eterisk olja.


Eterisk olja – och hur vi använder den

Det finns olika sätt att använda eterisk olja. I hudvård är den uppskattad för sin doft och dess välgörande egenskaper, medan eterisk olja i parfym ger behagliga och naturliga doftnoter. I aromaterapi ligger dofterna till grund för ökat välmående, och även här är alltså de eteriska oljorna en viktig komponent. Blanda din eteriska olja med vatten i en aromalampa, droppa den i badet, fotbadet eller direkt i din hand och andas in med djupa, lugna andetag. Här tipsar vi också om hur du kan göra ditt eget insektsmedel med eterisk olja.