Hälsoguiden
Den manliga kroppen

Den manliga kroppen

En man går igenom olika kroppsliga stadier i livet, med olika utmaningar. Ta del av vår manliga kroppsguide.

Läs mer

Magnus Nylander är medicine doktor och näringsforskare. Han har bland annat hjälpt toppidrottare som Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell att nå sin fulla potential samt arbetat med vitaminforskning vid Texas University. Enligt honom är det mycket viktigt för män att få i sig tillräckligt med näringsämnen i den dagliga kosten.

Genom hela livet är det viktigt att äta varierat, träna ordentligt och vila tillräckligt för att få rätt balans i kroppen och må så bra som möjligt. Men det finns också saker som blir extra viktiga beroende på vilken ålder man befinner sig i.


Den unga mannen

Att gå igenom puberteten och ta steget från pojke till man innebär ofta drastiska förändringar i kroppen. I och med att man fortfarande växer och utvecklas är det extra viktigt att sova ordentligt för att kroppen ska kunna återhämta sig. Även matintaget är viktigt att ha koll på för unga män, enligt Magnus Nylander.


– Magnesium och kalcium bidrar till att bibehålla normal benstomme. Om man äter varierat klarar man sig bra. Vissa menar att man inte ska dricka mjölk, men det tycker jag att man ska göra, för det innehåller viktigt kalcium och fullvärdigt protein, säger Magnus Nylander.


Den aktiva mannen

För den som kanske har familj, ett krävande jobb och samtidigt en ambition att hålla sig i god form och träna mycket, kan tillvaron bli stressig. Då är det viktigt att lära sig – och ge sig tid – att slappna av, enligt Magnus Nylander.
– Ibland måste man våga vila från träning också, säger han.


Komplettera gärna kosten med en multivitamin. B6 och magnesium bidrar till att minska trötthet samt bidrar till normal energiomsättning.

Kosttillskott ersätter dock inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och en hälsosam livsstil.


Den äldre mannen

Livet går vidare och man blir äldre. Även om man har gjort sig förtjänt av att åtnjuta ett något lugnare liv behöver man fortfarande hålla sig aktiv. Träning har aldrig varit så viktigt som när man blir äldre, enligt Magnus Nylander.


– Styrketräning är viktigt, men blir ofta eftersatt bland äldre. Är man 75 år svarar man i stort sett lika bra på styrketräning som en 30-åring, säger han.
När det gäller konditionsträning kan man kombinera många olika former, som gång, kanot och cykel.

När man blir äldre är det extra viktigt att äta varierad och näringsrik mat.


– Man kan se att pensionärer behöver ungefär samma tillskott som de stenhårt tränade elitidrottarna jag jobbar med, säger Magnus Nylander.


En extremt viktig sak för äldre män att hålla koll på är vitamin B12-statusen i kroppen. Enligt Magnus Nylander bör man kontrollera den en gång per år.

För de allra flesta män innebär åldrandet en förstorad prostata. Även om förändringen i de flesta fall inte innebär sjukdom kan det vara irriterande att gå upp på nätterna för att kissa.TEXT: GUSTAV KARLSSON