Hälsoguiden

DIY - Skapa dina egna unika tvålar

Skapa dina egna unika tvålar! Här är allt du behöver för att göra tvålar med dina favoritdofter, till dig själv eller som present.

Tvålmassa

Det som gör Better You tvålmassa särskilt speciell är dess färg- och luktfria sammansättning. Med hjälp av ekologiska eteriska oljor kan du tillsätta dina favoritdofter och skapa en underbar arom som gör varje användning till en njutning för dina sinnen.  Vill du dessutom ge dina tvålar en visuell touch? Inga problem! Tvålmassan kan enkelt färgas med tvålfärg för att skapa en vacker palett av nyanser. Eller varför inte dekorera din tvål med torkade blommor eller växter. Med varje förpackning av vår tvålmassa följer möjligheten att skapa upp till 6 underbara tvålar, var och en omkring 80 gram i vår tillhörande tvålform.

Tvålform

Tvålformen i silikon gör att tillverkningsprocessen både blir smidig och enkel. Det är lätt att fylla formen och den färdiga tvålen lossnar lätt från formen. Säkerställ att tvålen har stelnat helt innan den tas ut för bästa resultat. Varje tvål får en vacker form med inspirerande mönster och det går bra att tillsätta både doft och färg i tvålformen.

Doftsätt med eterisk olja

Eteriska oljor utvinns ur växter och används ofta inom aromaterapi, till parfym och hudvård. Kryddigt, sött, fräscht och blommigt; de eteriska oljorna bjuder på ett spektrum av doftnoter. Prova gärna dofterna lavendel, mandarin, sandelträ eller geranium.


Upptäck flera dofter i vårt doftlexikon.


Såhär gör du

  • Smält tvålmassan i ett vattenbad i en glas- eller rostfri skål som placeras i en kastrull med vatten. Dela upp tvålmassan i mindre bitar med hjälp av en kniv (centimetertjocka kuber) och lägg dem i skålen.


  • Värm tvålmassan försiktigt och rör om långsamt tills den är helt smält (55-70 °C). Lyft försiktigt upp
    skålen ur vattenbadet för att sakta låta den svalna. Går även att smälta tvålen i micron i ca 30 sek-1 minut - lämna den inte obevakad i mircon!


  • Tillsätt den eteriska oljan när tvålmassans temperatur har sjunkit till cirka 40 °C. En mängd på ca 5-10 ml olja (om du använder hela tvålmassan) ger en tillfredsställande doft. Vi rekommenderar 5ml. Vill du göra olika dofter för varje tvål så rekommenderar vi ca 20 droppar/tvål.


  • Rör försiktigt om tills oljan har blandats ordentligt. Låt tvålmassan stå en stund för att eventuella luftbubblor ska kunna stiga till ytan. 


  • Häll sedan försiktigt upp tvålmassan i formarna och låt den svalna. Tips! Om du vill dekorera tvålen med några torkade blommor eller växter, lägg i dessa innan tvålmassan stelnar.


  • Om formarna lämnas på en sval plats i upp till 24 timmar kommer tvålarna lättare att lossna från formarna.


  • Slå in och förvara sedan tvålarna i plastfolie eller i en tättslutande plast- eller glasförpackning så att de inte torkar och håller sig färska.