Hälsoguiden
Skönhetsdetox

Skönhetsdetox

Har du funderat över hur många skönhetsprodukter du använder på en dag?

Läs mer

Våra badrum är fyllda med produkter som ska göra oss snygga och fräscha. Men hur fräscht är det egentligen att smörja in sig med syntetiska ingredienser? Skönhetsexperten Hannah Sjöström förklarar vikten av att välja naturligt.

Har du funderat över hur många skönhetsprodukter du använder på en dag?


Testa att räkna – schampo, balsam, duschtvål, bodylotion, ansiktskräm, deodorant, puder, mascara, hårstyling, ansiktsrengöring, handtvål … Det blir lätt minst 10–15 produkter. Har du funderat på vad de innehåller? – Vi har tidigare riktat vårt fokus mot vad vi äter och vad maten innehåller, nu riktar vi fokus mot vad huden äter, vad vi tar upp genom huden, säger Hannah Sjöström, journalist och författare till boken Naturligt snygg – så gör du en grön skönhetsdetox (Bonnier Fakta).


Problemet med vanliga skönhetsprodukter är att de ofta innehåller syntetiska kemikalier som varken är bra för miljön eller din hälsa.

Syntetiska tillsatser onödiga

Hon beskriver sig själv som en skönhetsjunkie som har testat massvis av konventionella produkter, allt från billiga till dyra varianter. Fast det var inte förrän hon började med ekologiska och naturliga skönhetsprodukter som hon blev av med sin trista hy, säger hon. Efter det växte intresset och hon började ifrågasätta de konventionella produkterna och dess syntetiska innehåll.
– Syntetiska tillsatser i skönhetsprodukter känns onödigt, ofräscht och omodernt.

De syntetiska kemikalierna kan vara helt ofarliga, men de kan också vara skadliga för både miljön och för hälsan.Hur pass skadliga de är kan man i dagsläget inte säga. Det finns tyvärr många tveksamheter om deras påverkan och till stora delar är forskningen oklar.
– Vissa är bevisat hormonstörande, andra är bevisat miljöfarliga och kring en stor grupp finns det hälsofrågetecken, säger Hannah Sjöström.

Kemikalier kan påverka hälsan

På många sätt är vår omgivning fylld med kemikalier och vi behöver dem för att upprätthålla den livsstil vi har idag.
– Vår levnadsstandard är helt beroende av kemi, annars kommer vi tillbaka till 1800-talet. Internet, telefoner, flyg och läkemedel – allt beror på kemi, säger Leif Kronberg som är professor i organisk kemi vid Åbo Akademi.

Samtidigt så är en del av kemikalierna problematiska eftersom de kan påverka hälsan. Ett exempel är flamskyddsmedel i till exempel möbler. Kemikalier från det kan ta sig genom huden och in i blodsystemet och verka hormonstörande. Ftalater, bisfenoler och vissa parabener är några andra av de syntetiska kemikalierna som anses kunna påverka våra hormoner.

– Ett exempel inom skönhetsprodukter är solkrämer. En del av de syntetiska substanser som skyddar huden mot solen misstänks vara hormonstörande. Det är bekymmersamt, menar Leif Kronberg.


Gravida kvinnor särskilt utsatta

Det är särskilt oroande för fertila kvinnor eftersom de syntetiska kemikalierna och hormonstörande ämnena kan ta sig till fostret när man är gravid. De kan rubba fostrets utveckling och det misstänks till exempel kunna bidra till diabetes typ-2, fetma, skador på könsorganen och även hormonell cancer längre fram i livet. De hormonstörande ämnena kan dessutom påverka fertiliteten och göra det svårare att få barn. Astma, mjäll, svamp, kontaktallergi och irriterad hud är andra möjliga effekter av kemikalierna.

Ett problem är att det finns hundratusentals olika sorters syntetiska kemikalier. Som konsument är det väldigt svårt att veta vilka som är dåliga och om de ens har testats ordentligt av myndigheterna.
– Det är ganska uppenbart att man inte hinner testa alla kemikalier som kommer ut på marknaden. De sägs att runt 80 procent inte är testade, säger Hannah Sjöström.

Att gå efter försiktighetsprincipen är säkrast menar Hannah. Hon väljer bort i princip alla syntetiska kemikalier i sin hudvård.

Kemikalier och cocktaileffekten

Ett annat problem med kemikalierna är blandningen. Även om de kan vara oskadliga en och en så vet man inte hur vi påverkas av mixen.
– Det stora problemet är cocktaileffekten. Den klassiska toxikologin tittar bara på effekten från enskilda substanser. Men vi är utsatta för massor av olika substanser och det kan vara så att de förstärker varandra på ett negativt sätt, säger Leif Kronberg.

Däremot kan även ämnen från naturen vara dåliga för oss.
– En populär uppfattning är att det som människan framställer är farligare men så är det inte. Naturen kan också framställa enormt toxiska kemikalier, förtydligar Leif Kronberg.

Att naturligt inte nödvändigtvis betyder bra är även Hannah Sjöström medveten om.
– Det finns naturliga ingredienser i skönhetsprodukter som kan vara allergiframkallande, precis som syntetiska ingredienser. Så naturligt kanske inte funkar för alla.


Gör din skönhetsdetox stegvis

Efterfrågan på hudvård har växt enormt de senaste åren, både inom det naturliga och helt ekologiskt odlade segmentet. Senast i höstas hade Naturskyddsföreningen en stor kampanj som uppmanade oss att välja grönt i skönhetshyllorna. För Hannah Sjöström har det blivit en självklarhet, och hon menar att man varken behöver kompromissa med effekt eller lyxig skönhetskänsla.

– För mig ska skönhet vara härligt. Det var inte miljön som drog mig mot det naturliga, det var intresset för skönhet som lockade mig dit från början. Vill man byta ut sina vanliga skönhetsprodukter så rekommenderar hon att man gör det stegvis. När en produkt tar slut köper du helt enkelt en ny, naturlig variant.

– Det lättaste att börja byta ut är duschkrämen. Ganska snart kan man känna att huden är skönare och inte lika uttorkad. Många vanliga duschkrämer innehåller olika typer av starka tvättmedel, särskilt de billiga varianterna.
Sedan kan du fortsätta med kroppsprodukter som handtvål, bodylotion och solkräm. Därefter kan det vara dags för nytt schampo och balsam eller ansiktsprodukter. Du bör vara förberedd på att hud eller hår kan reagera vid bytet och att vissa tillfälligt får till exempel fett hår eller problem med utbrott av finnar i ansiktet.

– Många som säger att ekologiskt schampo inte funkar har bara testat det en gång. Man behöver ha lite tålamod i början, en del reagerar jättemycket i hårbotten när man tar bort schampo med sulfater. Min hud reagerade men sen blev den bättre än någonsin.
Man kan också behöva testa några olika märken eller sorter innan man hittar sin favorit, precis som man har gjort med de konventionella produkterna.


Naturlig hudvård lika effektiv

Även om Hannah kan tycka att utvecklingen mot ett större sortiment av naturliga skönhetsprodukter går långsamt så går det hela tiden framåt. Numera går det att hitta minst lika effektiva naturliga varianter av de flesta produkter, i prisklasser från budget till lyx.

– Deodorant var svårt att hitta bra varianter av för några år sedan men nu har det blivit mycket bättre. Jag tycker fortfarande att det är svårt att hitta bra vattenfasta mascaror, de behövs ofta silikoner i dem för att de ska funka.

Den naturliga hudvården kan dessutom vara riktigt avancerad och specialiserad.
– Många tror inte att en ekologisk salva kan göra dig snygg. Men det finns väldigt avancerad ekologisk hudvård som är effektiv mot akne, fina linjer och skönhetsfläckar, säger Hannah.

Hon betonar att man bör göra sin gröna skönhetsdetox efter egna förutsättningar och eget tempo.
– Man måste inte byta ut alla skönhetsprodukter, det finns inga regler. Det jag vill göra är att inspirera andra till att vända blicken mot ett annat innehåll – som gör dig naturligt snygg.