Hälsoguiden

Förvandla badrummet till en väldoftande kokong där både kropp och själ får en omstart. Vi guidar till rutinerna och produkterna som gör dig som ny.


1. Sätt stämningen med doft

Om du någon gång har besökt ett spa så har du kanske upplevt hur spaterapeuten har bett dig att sluta ögonen och välja mellan olika dofter som får sätta stämningen för stunden? Eteriska oljor har en fantastisk förmåga att stimulera våra sinnen, oavsett om vi behöver komma ner i varv eller hitta ny energi. Ofta dras vi instinktivt till den doft vi behöver där och då. Droppa eteriska oljor i ett glas varmt vatten – eller badkaret – och låt doften sprida sig i rummet. Det mjuka skenet från levande ljus och en spellista med avslappnande musik bäddar in spa-stunden i extra magi.


2. Detoxa med torrborstning

Ibland kan huden kännas glåmig och svullen – särskilt om vi rör på oss mindre än vanligt. Att torrborsta kroppen innan badet eller duschen är en klassisk metod för att få bort döda hudceller och stimulera lymfsystemet, som rensar ut slaggprodukter – vilket i sin tur har en positiv effekt på immunsystemet. För maximal effekt: borsta med snabba, lätta drag från fötterna och händerna uppåt och inåt mot hjärtat. Tre till fem minuter är lagom.

3. Slappna av med salt

Salt har länge använts i badritualer för sina utrensande och välgörande egenskaper. Badsalt av epsom-typ bryts i vatten ner till magnesiumsulfat som mjukar upp stela, ömma muskler och leder, och hjälper kroppen att släppa överflödig vätska och slagg. Om du inte har tillgång till ett badkar kan du göra ett salt fotbad för att skämma bort trötta fötter; perfekt efter en dag i skidbacken eller vandringsspåret! 


4. Gör din egen naturliga kroppsskrubb

Det finns få saker som slår känslan efter en rejäl peelingomgång. Med gråa, döda hudceller ur vägen och ny fart på blodcirkulationen kan du njuta av bebismjuk, rosig hud med glow. Dessutom ger du kroppens naturliga utrensning en skjuts! Bäst av allt: det är förvånande lätt att själv göra en väldoftande och effektiv kroppsskrubb hemma. Laborera med de oljor som du behöver just här och nu; en eterisk eukalyptusolja, exempelvis, verkar uppfriskande och muskelavslappnande.

5. Skäm bort huden

En lång, ångande varm dusch är frestande efter en dag i kylan – men riskerar att störa fuktbalansen i din redan vintertorra hud. Traditionella duschgeléer kan ha en uttorkande effekt, så byt gärna mot en oljerengöring med närande lipider, eller berika ditt bad med en lyxig badolja. För att verkligen kröna din spaupplevelse i hemmet kan du komponera din egen kroppsolja som du masserar in i fuktig hud. Utgå från en basolja – så som argan, jojoba, ricin (castor) eller mandel – som du spetsar med utvalda eteriska oljor. Välj lavendel och kamomill för att komma till ro, eller eukalyptus och rosmarin för att ge kroppen energi.