Hälsoguiden
En mångsidig mineral

En mångsidig mineral

Zink är helt nödvändigt för oss, har du koll på varför?

Läs mer

Mineralen zink har en mängd godkända hälsopåståenden. Zink bidrar bland annat till en normal fertilitet, till att behålla normal benstomme, hår, hud och naglar och immunsystemets normala funktion. Trots det är zink lite av en doldis. En brittisk sammanställning av olika ämnens effekter kontra intresset för dem, visar att zink hamnar högt vad gäller dokumenterad effekt, men lågt i intresse, mätt i form av sökningar på Google.


Nödvändigt näringsämne

Zink är livsnödvändigt för oss. Det är ett centralt näringsämne som är viktigt att vi får i oss varje dag. Zink bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen samt till normal DNA-syntes.


För huden

Zink används också i salva, till exempel till bebisar. Den ingår i salvor för känslig hy och passar utmärkt som blöjkräm.

Zink finns i det mesta som vi stoppar i oss som kött, fisk och skaldjur, i mjölk och i fullkorn.

Det rekommenderade dagliga intaget av zink är 7 mg för kvinnor och 9 mg för män. I Norden är det ovanligt att vi får brist på zink, här snittar vi på ungefär 11 mg per dag, men i länder där befolkningen inte äter lika mycket kött är det mycket vanligare. Den som bara äter vegetarisk mat bör dock vara mer observant på sitt matintag eftersom zink då absorberas lite sämre av kroppen.


Zink bidrar till normal

  • Synförmåga
  • Benstomme
  • Hud, hår och naglar
  • Kolhydratomsättning
  • Immunsystem
  • Fertilitet