Hälsoguiden
bönor och frön

Bönor & frön

Bönor och frön, så som bovete, solroskärnor och chiafrön, innehåller viktiga vitaminer, mineraler, fleromättade fetter, fibrer och proteiner. De är goda i smoothie, att rosta och toppa salladen med eller att bara avnjuta som snacks. Med våra ekologiska alternativ kan du dessutom njuta helt KRAV-certifierat.

Bönor och frön med högt näringsinnehåll

Älskade bönor och frön; så enkla för snabb energi på språng, liksom för topping på salladen – eller god nötighet i smoothien. Användningsområdena är många – liksom antalet viktiga näringsämnen som de innehåller. I solroskärnor hittar vi ett rikt innehåll av fibrer, magnesium och zink, medan hampafrön innehåller mycket protein och fleromättade fetter, så som omega-3. Tips: ett supergott recept på en krämig kikärtsgryta med just hampafrön. 


Här hos oss på Life kan du köpa bönor och frön online från varumärken som Saltå Kvarn och Superfruit


Frön med E-vitamin och folsyra  

Solroskärnor har en god, nötig smak som passar utmärkt i sallad, müsli (även kallat granola), i fröknäckebröd eller på brödlimpan. Näringsinnehållet bidrar också till den goda känslan, med viktiga ämnen som vitamin B och E, fosfor och zink, som skyddar våra celler. Här hittar du ekologiska solroskärnor från Saltå Kvarn. 


Recept med chiafrön 

Chiafrön är mycket näringstäta och innehåller bland annat proteiner, mineraler (hej viktiga selen och magnesium!) och B-vitaminer. Det lilla, lilla chiafröet innehåller dessutom vattenlösliga fibrer, som bidrar till en jämn blodsockernivå och stimulerar tarmarnas normala funktion. Här hittar du ett gott recept på chiapudding med yoghurt, hallon och cashewnötter, liksom ett recept på amerikanska pannkakor med chiafrön.