Hälsoguiden
Carolina Klüft

Carolina Klüft

Tidigare plockade Carolina Klüft hem guldmedaljer på OS, EM och VM. Nu har hon en ny utmaning: att få barn och unga att röra på sig mer. – Vanor som man får redan som barn följer ofta med resten av livet, säger hon.

Läs mer

Sedan ett drygt år tillbaka arbetar Carolina Klüft som projektledare på Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation som jobbar med barns och ungas hälsa, främst vad gäller fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor.


Hur får man barn att röra sig mer?

– Det är såklart inte en enkel fråga, men fler och fler förstår nu vikten av fysisk aktivitet för unga. För oss handlar det mycket om att eliminera olika trösklar som finns och gör hälsa ojämlikt. Det kan vara ekonomiska hinder, eller att man av andra anledningar känner att man inte får plats inom exempelvis idrottsrörelsen.


Varför är det viktigt att börja röra på sig redan i ung ålder?

– Vanor som man får redan som barn följer ofta med resten av livet. Det är viktigt för både hälsan och självförtroendet i kroppen att våga prova olika saker. Om man inte testat på olika saker och vet ungefär vad kroppen klarar så drar man sig kanske hellre undan från vissa aktiviteter.


Vad innebär hälsa för dig, med den idrottsbakgrund du har?

– Att jag känner mig pigg och orkar göra det jag vill göra. Under min sportkarriär gällde det att bli så bra som möjligt, och det är ju egentligen inte hälsa. Tvärtom så innebär det ju extrem belastning som kan leda till skador. Mitt liv ser väldigt annorlunda ut nu när jag har två egna barn och får hitta utrymme för att röra på mig så gott det går. Det kan bli bara några minuters promenad, och då får det vara så.TEXT: GUSTAV KARLSSON