Hälsoguiden
Så får du ett bra liv länge

Så får du ett bra liv länge

En av våra mest profilerade forskare på livsstilssjukdomar är aktuell med boken Lev länge & väl. I boken delar hon med sig av tips och råd – baserat på sin samlade kunskap från sina år som läkare och forskare – om hur man kan förbättra sin hälsa efter att man passerat 50 år.

Läs mer

Hur mår 50-åriga svensken idag?

Bra fråga, inte superbra. De är stressade. Många har ansvarfullt arbete eller strävar uppåt på en karriärstege och har ganska små barn – vi får barn senare i livet nu för tiden – eller har barn i puberteten. Det sliter på relationer. Man har också höga egna krav på att alltid vara uppkopplad, prioriterar inte att motionera eller lägga tid på att laga bra mat. Förutsättningarna är inte de bästa.


Vad har störst inverkan på hälsan för kvinnor 50+?

Många saker gäller för både män och kvinnor, men forskning visar exempelvis att kvinnor blir mycket mer stressade när de kommer hem än män. Det är skillnad i vad som förväntas av kvinnan (av omgivningen och dem själva). Kvinnor måste sänka kraven på sig själva. De behöver inte vara jätteduktiga på allt. Kvinnor ska också akta sig för att bli bukfeta, för med det följer risker för hjärta-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Vi behöver inte vara jättesmala. Ringen kring buken är seg att få bort, men det går om man ändrar sina kostvanor och motionerar.


Vad är nyckeln till ett hälsosamt och långt liv?

Att vara fysiskt aktiv. Ta promenader, lägg till motionspass och någon styrketräning ibland. Kosten och framförallt kvalitén på kosten har betydelse. Ät mer frukt, grönt och gärna den så kallade medelhavskosten som bland annat innehåller bra fetter och mindre rött kött. Och faktum är att man mår bättre om man inte är uppkopplad hela tiden.


Vilka lärdomar önskar du att läsaren får med sig?

Att det aldrig är försent att ändra på dåliga vanor till goda och att de inser att små förändringar ger stor verkan. Jag hoppas också att de kan bli förebilder för nästa generation – att de blir inspirerade att lägga om till en mer hälsosam livsstil.


12 levnadsregler som kan förlänga livet

I Åldrandets gåta sammanfattar Henrik Ennart några levnadsregler som baseras på de senaste forskningsrönen:


1. Rök inte, var måttlig med alkohol


De enskilt vanligaste sätten att förkorta livet är att missbruka tobak, alkohol och andra droger.


2. Sitt mindre
Att sitta är det nya röka. Våra allt mer stillasittande arbeten är ett hot mot hälsan. Stå och gå så ofta du kan.


3. Undvik socker och dra ner på kött
Försök att undvika socker och vitt mjöl, samt en överkonsumtion av kött och mejerivaror.


4. Ät varierat och näringsrikt
Satsa på grönsaker i regnbågens färger. En kost som bygger på vegetabilier, fullkorn, fisk och olja minskar risken för de stora folksjukdomarna.


5. Ät dig inte mätt
En mindre kalorireduktion får i princip alla att må bättre. Ät dig bara 80 procent mätt.


6. Rör på kroppen
Träning hjälper till att hålla dig frisk. Bäst är att kombinera träningen med vardagsmotion, som till exempel städning och trädgårdsarbete.


7. Gå till doktorn
Det är en stor fördel att tidigt hitta tecken på sjukdom och ohälsa. Sök inte hjälp för sent.


8. Skaffa mål och mening
Långlivade människor upplever att de ingår i ett större socialt sammanhang och många har en religion eller annat djupt engagemang. Håll dig aktiv och skapa mål och mening – även efter pensionen.


9. Ägna tid åt dina närmaste och bygg sociala nätverk
Att välja rätt vänner och vårda sunda relationer är avgörande för ett långt liv och ökar chansen att klara sig igenom livskriser.


10. Sov ordentligt
God sömn stärker immunförsvaret. Sömnbehovet minskar med åldern. Den optimala sömnlängden för en vuxen person är 6,5–7,5 timmar.



TEXT: KARIN HEDIN RÖÖS