Hälsoguiden
Betakaroten

Betakaroten

Vill du ha en naturligt fin bränna ända in till hösten är betakaroten det perfekta tillskottet. Betakaroten är även en källa till vitamin A, som bidrar till frisk hy, friska- ögon och slemhinnor samt minskar risken för solskador. Betakaroten hjälper dig även att förbereda huden inför soliga dagar. Vill du ha en naturligt fin bränna ända in till hösten är betakaroten det perfekta tillskottet. Betakaroten är även en källa till vitamin A, som bidrar till frisk hy, friska- ögon och slemhinnor samt minskar risken för solskador. Betakaroten hjälper dig även att förbereda huden inför soliga dagar. 

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett naturligt förekommande ämne och tillhör gruppen karotenoider. Det är ett färgpigment som ger grön, orange och gul färg till frukt och grönsaker, exempelvis gröna bladgrönsaker och färgrika grönsaker såsom morot och pumpa. 


Betakaroten omvandlas i kroppen till vitamin A. Det fungerar som en antioxidant och skyddar kroppen mot skadliga radikaler, samtidigt som det stärker kroppens immunförsvar och hudens hälsa. 


Eftersom betakaroten har en skyddande effekt mot solskador på huden, såsom soleksem och solbränd hud, består många solprodukter av det. Den skyddande effekten kommer gradvis, och du bör därför börja ta betakaroten 2-4 veckor innan solsäsongens start. Det är viktigt att du skyddar huden med hög solskyddsfaktor, då betakaroten inte är ett substitut för solkrämen.