Hälsoguiden

Låg, trött och hungrig hela tiden? Eller energisk, stark och lättirriterad? Allt kan kopplas till hormonnivåerna i din kropp. Och de svänger!

DAG 1-7: MENSTRUATIONSFAS

Den månatliga menscykeln styrs av hormoner och varar 21–35 dagar. Cykeln börjar på mensens första dag. Under mensfasen är det vanligt med värk i nedre delen av magen. Den orsakas av att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan, som byggts upp för att ta emot ett befruktat ägg. Värken kan ibland lindras med vila och en varm vetekudde på magen.


DAG 7-14: FOLLIKULÄRFASEN

Fasen från mens till ägglossning. Under den här perioden har vi mest östrogen – och mest energi – och det är också under denna period som kroppen svarar bäst på träning. Du har till och med ökad muskelstyrka!


DAG 14: ÄGGLOSSNINGSFASEN

Efter ca 2 veckor lossnar det mogna ägget (eller äggen) i äggstocken och

vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat. Under den här fasen kan

man uppleva smärta i rygg och mage, äggviteliknande flytningar, humörsvängningar, ökad sexlust, ömma bröst, svullen känsla och lägre kroppstemperatur.

DAG 15-28: LUTEALFASEN

Fasen efter ägglossning dominerar det lugnande gulkroppshormonet progesteron, som bidrar till att livmoderns slemhinna växer till sig innan mensen. De höga nivåerna av progesteron triggar en process som frigör fett från fettcellerna och ger kvinnor högre fettförbränning.


DAG 21-28: PMS-FASEN

Veckorna och dagarna innan mens kan du uppleva känslomässiga och fysiska förändringar extra starkt, det kallas premenstruellt syndrom (PMS). Du kan känna

dig svullen, yr och trött och dina bröst ömmar. Det är också vanligt att känna sig ledsen, irriterad, orolig, trött, sötsugen och extra känslosam. PMS kan ibland

lindras med träning, yoga och avslappning.