Hälsoguiden
Hotet mot din hälsa

Hotet mot din hälsa

Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen är vad som krävs för att täcka behovet av många viktiga vitaminer & mineraler. Men enligt en studie från Världshälsoorganisationen kommer vi inte ens upp i hälften av den rekommenderade miniminivån.

Läs mer

 I Sverige äter bara två av 10 tillräckligt med frukt och grönt, visar undersökningar från Livsmedelsverket.


– Vi är nära på världsmästare när det gäller konsumtion av kött, mjölk, bröd och ost. Frukt, grönt och fisk är däremot den svaga punkten, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs och Oslo universitet.


Ät så varierat som möjligt

Ett halvt kilo motsvarar fem portioner om dagen – en normalstor frukt eller en näve grönsaker räknas som en portion. Men det är inte bara mängden som räknas, det gäller också att äta så varierat som möjligt.

– Rekommendationen bygger på att det finns en variation i intaget. Äter man till exempel ett halvt kilo bananer om dagen får man inte i sig så mycket C-vitamin, säger Lena Hulthén.


Viktigt att äta fet fisk för oss nordbor

För oss nordbor är D-vitaminet allra svårast att få i sig tillräckligt av under den mörka årstiden. Fet fisk är vid sidan av solen den främsta naturliga källan till D-vitamin. Rådet är därför att äta fisk två till tre gånger i veckan. I en färsk studie från Life svarade emellertid över en tredjedel att de inte ens äter fisk varje vecka.


– D-vitaminet har en rad olika funktioner. Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme och till att bibehålla normala tänder. Vitamin D bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion samt bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion, säger Lena Hulthén.

Lösningen är en mer medveten kosthållning. Man kan ta olika sorters kosttillskott. Och satsa på näringstäta livsmedel som avokado, citrusfrukter och kål, tipsar Lena Hulthén.


– Långa transportvägar påverkar näringsinnehållet; man måste inte köpa haricots verts som färdats över halva jorden.Text: Linnea Bolter