Hälsoguiden
Träna utomhus

Träna utomhus

Jogga längs en stig och se solljuset sippra genom trädens kronor. Eller gör situps med blicken mot stjärnorna om kvällen. Att träna utomhus är en chans att få vara ute i naturen och hitta ett lugn som inte finns inne på ett gym. Dessutom syresätter vi kroppen bättre, stärker immunförsvaret och sover djupare.

Läs mer

Många vinster med utomhusträning

1.  När du joggar eller går stavgång på en stig stärks muskler och senor i bland annat överkropp, fötter och runt knän på ett sätt som inte sker på ett löpband.


2.  Balanssinnet tränas när du exempelvis joggar eller cyklar på en stig.


3.  Du syresätter kroppen bättre utomhus.


4.  Dagsljuset gör att upptaget av vitamin D ökar.


5.  Må bra-hormoner som endorfiner och serotonin frigörs vid kombinationen av rörelse och syn- och doftintryck från skog och natur. Därför känner du dig lugnare och gladare efter ett utomhuspass.


6.  Du får en djupare sömn och bättre återhämtning.


7.  Du behöver inget gymkort.


3 styrkeövningar du kan göra utomhus

Personlig tränare Cecilia Eliasson som driver företaget Fitnessbycissan tipsar om tre utomhusövningar.


1. Stark mage med båten

Båten är en övning som tränar hela magpartiet. Sätt dig på en parkbänk eller på gräset. Sug in naveln och spänn magen. Lyft fötterna från bänken eller marken. Låt bli att lyfta fötterna för en lättare övning. Axlar, knän och fötter ska vara i ungefär samma höjd. Håll positionen i 30 sekunder. Upprepa tre till sju gånger. Kom ihåg att andas.


2. Tricepsdips, parkbänk

Här tränar du den trehövdade muskeln på armens baksida: triceps. I utgångsläget har du helt raka armar för att sedan sjunka nedåt mot marken samtidigt som du böjer armbågarna. Spänn magen och se till att rumpan håller sig nära parkbänken under hela övningen. När armbågarna är i nittiograders vinkel pressar du långsamt tillbaka upp till utgångspositionen. Tänk på att hålla in armbågarna nära kroppen.


3. Jägarvilan

Ställ dig med ryggen mot ett träd. Sjunk ner i sittande ställning. Målet är att sitta som om du hade en stol under rumpan. Vinkeln mellan låret och underbenet ska vara nittio grader. Armarna ska hänga avslappnade längs kroppens sidor, pressa inte händerna mot trädet. Gör så många repetitioner du orkar. Slappna av i axlarna och ha en stolt hållning med rak rygg.

Andas!