Hälsoguiden
Handarbete – hitta lugnet!

Handarbete – hitta lugnet!

Avslappning, nedvarvning och mindfulness – det är några av anledningarna till varför många gärna pysslar med handarbeten, såsom att färglägga en målarbok. Men vad är det som gör handarbeten meditativa?

Läs mer

Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen, menar att göra något kravlöst i ett lugnt tempo kan upplevas som meditativt. Vår uppmärksamhet dras då till eller håller oss i nuet, omvärlden försvinner ett tag.


– De flesta av oss upplever nuet som mer hanterbart än kanske en jobbig dåtid eller en framtid med massa måsten, vilket tankarna gärna dras till, förklarar hon.


Målarböcker för vuxna är trendigt handarbete

Att vuxna färglägger målarböcker på fritiden är ett fenomen som blivit allt mer populärt. Böckernas mönster påminner ofta om mandala, ett mönster med mycket cirklar och former som använts länge i samband med meditation av hinduiska och buddhistiska munkar. Till skillnad från mandala har målarböckerna ofta flera olika motiv. Det kan vara allt från olika vackra mönster till fåglar, blommor och natur.

Kravlösheten kan vara en faktor till varför målarböcker blivit så populära bland vuxna. Kerstin Jeding, anser att det redan mallade mönstret i böckerna kan bidra till att pressen minskar på målningen.


– Målarböckerna kan vara tilltalande då många av oss kopplar dem till vårt mer kravlösa barndomsritande. Hade det varit bilder uppspända på canvas tänkta att hängas upp på väggen, hade kraven varit helt andra, menar hon.


Vila hjärnan med handarbete

Vintagefabriken.se har hållit i olika hantverkskurser under 2,5 år. Sedan starten har de alltid lyckats sälja slut på samtliga 12 kursplatser. På kurserna får olika talangfulla personer, med ofta nischade inriktningar inom handarbete, komma och lära ut sina kunskaper till andra. Det kan bland annat vara origami eller bindning av kransar.


– Vi tror att allt fler söker sig till handarbeten då smartphones och datorer tar mer och mer tid från oss i vår vardag och då kan det vara skönt att få vila hjärnan lite och arbeta praktiskt med händerna. Vår stressade tillvaro kan också vara en bidragande orsak till att man behöver ge sig själv tid att koppla av genom att göra något praktiskt. Resultatet är inte nödvändigtvis belöningen, utan tiden man gett och stunden man fått uppleva är viktigare, förklarar Linda Hansson på Vintagefabriken.


Kravlösa sysslor

Men det är inte bara olika handarbeten som kan ha en lugnande effekt. Att springa eller gå ut på en promenad kan också vara till hjälp. Det viktiga är att sysslan ska kännas kravlös. Och just denna kravlöshet kan vara olika beroende på vem det är som gör sysslan. Vissa kanske har höga krav på sig att sticka fint, då är det bättre att hitta en annan hobby som känns kravlös. Eller så kan man öva på att försöka släppa kraven.


Visste du att du kan färglägga i app?

  • Color Therapy – Stress Relieving Coloring Books for Adult
  • Colorfy – coloring Books for Adults
  • Recolor – Coloring Book For Adults